Befektetési iránytű – 2018. március

successo di teamAegon hírek

Aktuális befektetési információk és hozameredmények

Az alábbi táblázatban a Tempó Moderato 7 Alapok Alapja Eszközalap, a Tempó Allegro 10 Alapok Alapja Eszközalap, az Aegon Belföldi Kötvény Eszközalap, az Aegon Nemzetközi Részvény Eszközalap, illetve az Aegon Ázsiai Részvény Befektetési Alapok Alapja Eszközalap eszközalapjaink múltbéli teljesítményét láthatja:

Eszközalapok hozamai (2018.02.28.) 3 hó 6 hó 1 év 3 év * 5 év* Indulástól*
Tempó Moderato 7 Alapok Alapja Eszközalap -0,40,% 1,81% 4,25% 3,20% 4,17%**
Tempó Allegro 10 Alapok Alapja Eszközalap -0,29% 2,49% 4,96% 2,99% 4,34%**
Aegon Belföldi Kötvény Eszközalap -1,09% 1,83% 4,98% 3,27% 6,26% 7,37%***
Aegon Nemzetközi Részvény Eszközalap -2,72% 4,70% 0,16% 1,56% 8,46% 2,45%***
Aegon Ázsiai Részvény Befektetési Alapok Alapja Eszközalap -0,98% 6,36% 8,43% 3,61% 7,61% 4,15%****
*évesített hozamok, ** az eszközalap indulása 2014.10.27,*** az eszközalap indulása 2007.08.17., ****az eszközalap indulása 2007.08.23.

További naprakész információt kaphat az Aegon eszközalapok árfolyamáról és teljesítményéről a következő oldalon: https://www.alfa.hu/arfolyamok/

Eszközalapok historikus hozamai >>


piaci_korkepPiaci körkép

Az elmúlt időszak legfontosabb gazdasági eseményei, amikről tudnia érdemes!

 

 

 

Mi történt hazánkban?

 • A KSH adatai alapján az infláció februárban 1,9 százalékos volt a januári 2,1 százalék után, azaz a fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal voltak magasabbak februárban, mint egy évvel ezelőtt.
 • A monetáris tanács a februári ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot, így annak mértéke a 0,9%-os szinten maradt.
 • Február 27-én, a várakozásoknak megfelelően a jegybank változatlanul hagyta az alapkamatot, így az irányadó ráta továbbra is 0,9%-on áll. A monetáris politika várhatóan akkor fog változtatni rajta, ha az infláció, a forintárfolyam, vagy a piaci kamatok érdemben megmozdulnak. Addig feltehetően a mostani keretrendszer működtetésével kell számolnunk. A közleményből az is kiderül, hogy a monetáris tanács megítélése szerint a magyar gazdaság növekedése 2018-ban dinamikus marad, majd 2019-től lassul le. A GDP bővülése 2017-et követően 2018-ban is 4 százalék körüli lehet, majd az aktuális előrejelzés szerint 2019-től lassulni fog. Emellett az inflációs cél fenntartható elérése 2019 közepére várható. A monetáris tanács a továbbiakban is biztosítani kívánja a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradását.

Mi újság a nagyvilágban?

 • Egyesült Államok
  A Fed (Federal Reserve) új elnökének első nyilvános felszólalása előtt közzétett beszédéből kiderült, hogy Jerome Powell elkötelezett a monetáris politika fokozatos szigorítása mellett, vagyis feltehetően folytatni fogja elődje, Janet Yellen munkáját. Az új elnök várakozásai optimisták az USA növekedésével kapcsolatosan, azonban elmondása szerint a kormány költségvetési lazításának következményeként nem hevülhet túl az amerikai gazdaság. Emellett beszámolt arról is, hogy a februárihoz hasonló tőzsdei korrekciók, illetve a nagyobb piaci volatilitás miatt a Fed nem fogja felfüggeszteni a kamatemelési ciklust. Powell szerint a kormányzat költségvetési lazítása mellett az amerikai termékek iránti globális kereslet élénkülése is szerepet játszik az amerikai gazdaság kedvező kilátásaiban. Az elnök a dinamikus növekedéssel és a munkaerőpiac szűkülésével párhuzamosan a bérek emelkedésére, ezáltal az infláció élénkülésére számít. Várhatóan Powell elnökségének első kamatdöntő ülésén, ami március 21-én lesz, rögtön kamatot fog emelni a Fed, amelyet majd még két, további 25-25 bázispontos szigorítás követhet még az idei év során.
 • Európa
  Az Európai Unió, eleget téve az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatában foglaltaknak, tovább szigorította az Észak-Koreával szemben elrendelt szankcióit. A korlátozások értelmében lényegesen csökkenteni kell az Észak-Koreába irányuló nyersolaj és a finomított kőolajtermékek exportját, valamint kiviteli tilalom alá esnek a szállítójárművek és az ipari gépek is. Emellett tilos lesz az élelmiszeripari, mezőgazdasági és elektronikai termékeket importja is. Az észak-koreai vendégmunkásokat pedig két éven belül haza kell küldeni külföldről. Mint ismert Észak-Korea cselekedetei sértik az ENSZ határozatait, és súlyos fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra.
 • Közel-Kelet
  Február utolsó napjaiban kéthetes csúcsra drágult az olaj
  , miután Khalid al-Falih szaúdi olajminiszter közölte, hogy az a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) megállapodásában rögzítettnél is nagyobb mértékben fogják majd vissza kitermelésüket 2018 első negyedében, és emellett az olajexportjukat is jelentősen korlátozni fogják. Emellett az olajpiaci kínálatot az is csökkenti, hogy Pápua Új-Guineát 7,5 erősségű földrengés sújtotta, amely zavart okozott az olaj- és gáztermelésben is, míg a líbiai állami olajcég termeléséből az őrök sztrájkja miatt esett ki termelés. A mindennek hatására az árak, szerény mértékben, de február 7-e óta nem látott szintre emelkedtek, majd lefelé korrigáltak.

jovobenezoJövőbenéző

Szakértői várakozások a piaci trendek tükrében

Bakos Ádám, az Aegon Alapkezelő kötvény üzletágának vezetője, az alapkezelő ügyfelei számára rendezett szemináriumon osztotta meg a véleményét a makrokörnyezettel kapcsolatosan: az fokozatosan megváltozott; két éve még a deflációs veszéllyel riogattak mindenkit, most úgy tűnik, hogy a hosszú éveken át folytatott laza monetáris politikák után világszerte éledezik az infláció, ami ösztönzi a jegybankokat az eszközvásárlási programok leállítására, a lazítási ciklus befejezésére. Ez ugyan a hozamemelkedés irányába mutatna, de vannak olyan tényezők, amelyek ezt az emelkedést gátolhatják. Ezek között az infláció emelkedését fékező körülményeket, valamint több kulcsgazdaságot (pl. USA, Japán, Olaszország) jellemző magas államadósságot emelte ki. A túlzottan magas kamatok ezeket az államadósságokat finanszírozhatatlanná tennék, így vannak gátjai az egyébként indokoltnak tűnő hozamemelkedésnek.

Mi vár a tőzsdékre?

A profi befektetők és szakértők körében is eléggé megosztottak és eltérőek a vélemények azzal kapcsolatban, hogy milyen irányt vesznek a tőzsdék az elkövetkező hónapokban. Bob Doll a Nuveen Asset Management vezető részvénypiaci stratégája szerint az óvatosság mindenképpen javasolt, mivel az elmúlt hetek esése után a piacok akár újabb meglepetéseket is tartogathatnak. Bár a stratéga szerint a február első felének eseményei reményre adhatnak okot, azonban a teljes fellélegzés egyelőre túl korai lehet. Bill Fleckenstein szerint az elmúlt hetek részvénypiaci esései a bikapiac végének közeledtét jelezhetik. Fleckenstein úgy véli, hogy olyan nagy mennyiségű ”forró pénz” van a piacokon, amely mögött nem húzódik meg értékalapú meggyőződés. Fleckenstein szerint az elmúlt hetek tőzsdei zuhanása egy sokkal nagyobb esemény előzménye volt, amelynek bekövetkezése akár már az idei év folyamán is elképzelhető. Ezzel szemben Byron Wien, a Blackstone vagyonkezelési cég elnökhelyettese, aki maga is is veterán befektetőnek számít a Wall Streeten, elképzelhetőnek tartja, hogy még a közeljövőben új csúcsokra törnek majd az amerikai részvényindexek. Azt azonban naivitás (és túlzott optimizmus) lenne hinni, hogy ezzel a 10% körüli korrekcióval most egy ideig megint csak egy irány lesz a tőzsdéken.


További részletek

Érdekes és hasznos tudnivalók a befektetések világából

Fontosabb gazdasági adatok 2018.03.09.
Jegybanki alapkamatok
Magyarország 0,90%
ECB (Európai Unió) 0,00%
FED (Egyesült Államok) 1,50%
Főbb magyar makrogazdasági mutatók
GDP változása 2017.IV./2016.IV. negyedév 4,40%
Infláció (2018. február/2017. február) 1,90%
Indexek 2018.03.09. Záró Változás  (elmúlt 12 hónap)
BUX 38 670,63 17,4%
DAX (német) 12 356,00 2,9%
DOW Jones (USA) 24 801,00 19,4%
S&P 500 (USA) 2 726,80 15,90%
Nikkei (Japán) 21 368,00 11,10%
Devizák (MNB közép) 2018.03.09. Záró Változás (év eleje óta)
EUR/HUF 311,82  -0,1%
USD/HUF 253,23 -14,1%

Forrás: portfolio.hu, KSH, FED, ECB, MNB, totelreturn.hu

Grafikonok

Aegon Tempo Allegro 10 Alapok Alapja Eszközalap (HUF) és Aegon Tempo Moderato 7 Alapok Alapja Eszközalap (HUF) teljesítménye 2016.01.07-től:

 

eszkozalapok-osszehasonlitasa

S&P 500 teljesítménye:

sandp

 

Forrás: yahoofinance.com

Az S&P 500 legfontosabb amerikai vállalat részvényeinek kapitalizációval súlyozott mutatója, a világ egyik legismertebb részvényindexe. Kapitalizáció: egy vállalat piaci kapitalizációja egyenlő a részvényei számának és azok aktuális árfolyamának szorzatával.

 

BUX index teljesítménye:

bux-index

Forrás: portfolio.hu

 

A forint teljesítménye a fontosabb devizákkal szemben:

huf-teljesitmenye

Forrás: portfolio.hu

 

Jelen oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál, ezek semmilyen körülmények között nem tekintendők befektetési tanácsadásnak. A múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni hozamokra nézve. Az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. nem vállal felelősséget a jelen tájékoztató alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért, illetve az oldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért.