Madrid – Kultúra és gasztronómia ínyenceknek

Madrid sokszínű és befogadó, több mint hárommillió ember otthona. Néhány éve már, hogy rendszeresen visszatérek a városba, elsősorban az ott élő barátaim, a kultúra és a gasztronómia miatt. Ebben az írásban azoknak is ajánlok látnivalókat, akik először járnak a városban, azoknak pedig akik már jól ismerik Spanyolország fővárosát, kipróbált és kiváló éttermeket és koktélbárokat gyűjtöttem össze.

Aki először jár Madridban, annak azt szoktam ajánlani, hogy kezdje a várossal való ismerkedést a Don Quijote szobornál, majd onnan sétáljon el a pár percre található RIU Hotelhez. A tetőteraszról Madrid legszebb panorámája tárul az utazó elé. Igaz, hogy tíz euro a belépő, de bőven megéri a befektetés, ha már ott vagyunk, ebédelhetünk is. Kezdésnek kérjünk egy Verdejo-t (verdehho), ami a legnépszerűbb spanyol fehérborszőlő-fajta. Meleg időben vagy aperitifként is egész Madrid ezt a bort ajánlja. Ahogyan Pilar, kedves madridi ismerősöm megfogalmazta „minőségi, de megfizethető és a legjobb kísérő egy tapas tál mellé.”

Ételkóstolás egy pohár bor mellett

És hogy miért éppen Madrid lett az ország fővárosa? Nos, a szenvedélyes vadász hírében álló spanyol király, II. Fülöp azért döntött így, mert a terület vadban különösen gazdag volt, még medvéből is sok élt a környéken valamikor. Ezért (is) lett Madrid jelképe és népszerű találkozóhelye a híres medve és eperfa szobor (El Oso y el Madroño) ami a Puerta del Sol téren található. Madrid vadászható medvék helyett ma már pezsgő éjszakai életéről is híres.

A madridiak szokták azt mondani, ha ismered Pedro Almodóvar korai filmjeit, akkor láttad Madridot is. Tény, hogy Almodóvar filmjeiben Madrid szinte önálló szereplőként jelenik meg, különösen a korai alkotásokban. A város kultikus, filmből is ismert negyedei, a Malasaña, a Chueca és a La Latina bárokkal, éttermekkel és klubokkal van tele. Az élet 11 és éjfél körül kezdődik, a spanyolok híresek arról, hogy későn vacsoráznak (legkorábban este fél kilenckor) és sokáig maradnak kint a szabad ég alatt. Ha Malasaña vagy Lavapiés környékén sétálgatsz a helyiek között, tényleg úgy érezheted, mintha egy Almodóvar-filmben járnál. Élénk színek, karakteres arcok és váratlan történetek kerülnek az ember szeme elé.

Madrid a kultúrára éhezők paradicsoma is. A világ három fontos művészeti múzeuma, a Prado, a Reina Sofia és a Thyssen-Bornemisza egymás közelében, sétatávolságra találhatóak. Egy hosszú hétvégébe mindhárom könnyedén belefér, de érdemes a Királyi Palota (Palacio Real) meglátogatásával kezdeni az első Madridban töltött napot.

Királyi Palota (Palacio Real)

A Pradót (Museo del Prado) hétköznapra ajánlom, a belépőjegyet mindenképpen előre és online kell megvenni. Saját tapasztalat, ha negyedórával nyitás előtt érkezünk, akkor alig lesznek előttünk néhányan, viszont közvetlenül a nyitásra hamar hosszú sor alakul ki a bejárat előtt.

Prado (Museo del Prado)

Múzeumi séta után frissüljünk fel a Retiro Parkban (Parque del Buen Retiro). Ez Madrid legnagyobb és legszebb parkja, a Kristálypalota (Palacio de Cristal) mellett keressük a Rózsakertet (Rosaleda). A Reina Sofia Múzeum (Museo Nacional Centro de ArteReina Sofia) a modern és kortárs művészet kedvelőinek kötelező. A gyűjtemény legfontosabb darabja Picasso híres festménye, a Guernica. Amikor a Reina Sofiát tervezzük, vegyük figyelembe, hogy keddenként zárva tart.

A Thyssen-Bornemisza Múzeum (Museo Thyssen-Bornemisza) a világ egyik jelentős magángyűjteménye. Különösen erős impresszionista, posztimpresszionista és modern művészetek terén, ráadásul magyar vonatkozása is van. Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza báró édesanyja gróf Batthyány Margit volt. Thyssen-Bornemisza báró pedig az egyik legjelentősebb műgyűjtő a 20. században.

Ha maradt időnk és vasárnap van, az El Rastro-t, Madrid bolhapiacát látogassuk meg.

Kényes ízlésű vagy foodie utazóknak, üzleti megbeszélésekhez és randevúkhoz összegyűjtöttem a város hét kipróbált és legjobbnak talált éttermét és leghangulatosabb koktélbárját.

A Tatema a Lavapiés negyedben található, mexikói és argentin séfek alapítottak. A hely neve is Mexikót idézi, az ott népszerű ’tatemar’ vagyis ’parázson sütés’ technikájára utal. A sült brokkoli szezámöntettel és a tonkatsu szószos sertés a legjobb választás.

A Tripea híres fiatal madridi séf Roberto Martínez Foronda „műhelye.” Itt egyedi perui ízeket kóstolhat a látogató. Az étterem a Vallehermoso piacon található, ami önmagában is élmény. Kiváló ár-érték arány és mindössze egy közös asztal. Előre foglalás szükséges!

A Kuoco 360 Rafael Bergamo venezuelai séf vezetésével az „utazó konyha” megtestesítője. Minden fogás egy-egy ízutazás – gasztronómiai világkörüli élmény úgy, hogy az ember kis sem lép Madridból.

A Gaman japán-perui fúziós konyhát kínál. Luis Arévaló, a séf mesterien ötvözi a japán és a perui gasztronómiát, egyedi és elegáns ételeket alkot.

A Comparte Bistro az egyik kedvenc éttermem lett. A Cádiz-i származású Mario Sánchez és párja, a párizsi Charlotte Finkel alapították. Az étlap szezonális, kiváló minőségű friss alapanyagokra épül. A francia hatású konyha különlegességét a szószok adják.

A Savas a Lavapiés negyedben található, különleges hangulatú koktélbár, amely a helyiek szerint „a világ legjobbjai közé tartozik.” Egy litván pár, Dovi és Gintas kreativitását dicsérik az újraértelmezett klasszikus koktélok.

A Ni Fu Ni Fa a Malasaña negyedben tökéletes kezdése vagy befejezése lehet egy madridi estének.

Kiváló, izgalmas koktélok miatt érdemes ide jönni, de bármelyik helyet választjuk, jól fogjuk magunkat érezni. Madrid megbízható város, hosszú távra tervez a látogatókkal.


Ha érdekli, hogy mennyiért köthet utasbiztosítást egyszerűen, gyorsan és online, kattintson az alábbi gombra!

Utasbiztosítás kalkulátor