Miért éppen Bilbao?
Soha nem volt még ilyen könnyű eljutni Baszkföldre, mint most. Pár hónapja még csak, hogy Budapestet közvetlen járat köti össze Bilbaoval. A repülési idő alig három óra, az ősz pedig ott is gyönyörű.
Bilbao környékén a szeptember-októberi hónapokban enyhe, szelíd idő van: nappal 15–22 fok körülire melegszik a levegő, ami estére ugyan lehűl, de nem lesz zord, fogvacogtató. Könnyű kabátban jól eső esti sétákat tehetünk, Bilbao gyalog is bejárható. Az Economist magazin nemrég a világ legjobb, könnyedén besétálható városai között elsőként említi Bilbao-t, Baszkföld fővárosát.
Bilbao legismertebb, ikonikus épülete a Guggenheim Múzeum, de a város a Camino túrázóknak is emlékezetes lehet, ugyanis a híres zarándokút Bilbao Óvárosán keresztül vezet. Bilbao talán azért kapott kevesebb figyelmet eddig az utazóktól, mert sokáig iparvárosként emlegették. A város a kétezres évek elején született újjá, akkor lett a művészetre érzékeny és az ínyenc gasztrotúrázók egyik kedvence.
Bilbaoban az őszi hónapokban a fények lágyabbak, a színek mélyebbek, a baszk táj ebben az időszakban kifejezetten festői. Bilbao soha nem küzdött a túlturistáskodással, ősszel még kevesebb a turista, a város és Baszkföld is nyugodt, intim arcát mutatja. Bilbaoba és Baszkföldre a legtöbben a kiváló konyha miatt utaznak. Szerintem már csak a pintxos bárok kínálata miatt is érdemes elutazni egy hosszú hétvégére. Sokak szerint a baszk a világ egyik legjobb konyhája.
Bilbaoba megérkezve először a Calle de la Diputación-t keressük, ha a legjobb pintxis bárokkal akarunk nyitni. Bennszülött bilbaóiakkal együtt fedeztem fel ezt a világhírű gasztroközpontot. Az ‘El Globo’ az egyik legjobb. Ha ott járunk, nyugodtan mutassunk rá arra a falatra, vagyis pintxosra, amit tetszik, itt nem lehet mellényúlni. Nekem a tengeri összeállítások voltak verhetetlenek.
A másik kiváló pintxos bár a ‘La Viña‘. Ott a sonkás és a tonhalas falatkákat próbáljuk ki. A baszk házias konyha tesztelésére a Restaurante Amarénát ajánlom jó szívvel. Ha pedig nemcsak az ízeket, hanem a szépséget is nagyra értékeli, a békebeli ‘Café Iruña’ étterem az ajánlatom.
Koccintáshoz a baszkok a kedvenc borukat, a txakolit fogják ajánlani. Hallgassunk rájuk. A txakoli baszk fehérbor, ami a tenger mellett termő szőlőtőkék miatt enyhén sósan, mégis gyümölcsösen zamatos. Baszkföld bortúrázóknak is ideális. Hatszáz (!) pincészet és számtalan szervezett bortúra közül lehet választani. A kedvencem egy családi pincészet lett a La Rioja Alavesa borútjáról.
Fontos tudni, hogy szinte minden pincészetbe előre be kell jelentkezni a látogatáshoz. A Bodegas De La Marquesa ötödik generációs családi pincészet, ők nagy csoportokat nem is fogadnak. A személyesség, a kedvesség és a minőség miatt érdemes őket választani.
A Rioja Alavesa a vörösről volt híres mindig is, de itt a vörösökön túl ajánlom a fehér Grand Reservát, emlékezetes lesz. Ezen a honlapon keresztül lehet megtalálni őket: www.valserrano.com Jó utat, jó étvágyat Baszkföldhöz!