Róma ősszel
Hogy milyen a novemberi Róma? A város, ami nyáron sokszor túl forró és túl zsúfolt, ősszel újra a rómaiaké és velük együtt egy kicsit a miénk is lehet. A legjobb kávé és más útitippek egy emlékezetes hosszú hétvégéhez.
Ősszel a napsütés még mindig simogat Rómában, de a fény már aranylik, a város nyugodtabb, a kávé illatát pedig még mindig minden sarkon érezni. Október végére Róma már nem harsány, inkább szelíden szép. Olyan, mint egy ember, aki már sok mindent látott a világból, és egy kicsit megpihen egy padon.

Mi mindent lehet az őszi Rómában csinálni? Lehet például sétálni a Trastevere macskaköves utcáin, ahol az ablakokban muskátlik virítanak. Be lehet ülni a Campo de’ Fiori környékén egy pohár borra, miközben lassan besötétedik, és elámulni azon, hogy a harangszó minden irányból egyszerre áramlik felénk.
Aki először jár Rómában, annak persze vannak kötelező körök, mint a Pantheon, a Forum Romanum és a Colosseum. Rohanni nem szabad, nem érdemes. Rómát lassan jó felfedezni, minden apró részletet alaposan megfigyelve, jó idő esetén pisztácia fagylaltot nyalogatva.
Egy hosszú hétvégébe sok minden beleférhet, ha rögtön a megérkezésünk után elengedjük azt az ábrándot, hogy minden lényegeset látni szeretnék, ha már úgyis ott vagyunk. Az első napon a Piazza Navona, a Pantheon és a a Trevi-kút lehet a célpont, egy kora esti könnyű vacsorával. A második napra jöhet a Colosseum, esetleg a Forum Romanum felfedezése. A harmadik napot keljünk korán és kezdjünk a Szent Péter-bazilikában. A Vatikáni Múzeum és a Sixtus-kápolna megtekintése már gondos előre tervezést és előre foglalást is igényel. Délután sétáljunk a Piazza del Popolo és a Spanyol lépcső felé, este vacsorázzunk a Via Marguttán és érezzük meg Fellini Rómáját.
Rómában novemberben napközben 14–18 °C fok van, gyakran süt a nap. Ha kifogunk pár esős napot, akkor se zsörtölődjünk, az eső még hangulatosabbá teheti a várost. Rómát nem csak látni kell, hanem érezni is. Ha esik, akkor például nincs őrült tömeg a Trevi-kútnál.

Szemerkélő esőben akár egy kávézóban ülve is figyelhetjük, hogyan élik a mindennapjaikat a rómaiak. Az abszolút kedvenc kávézóm Rómában a Bar Farnese lett. Ez egy falatnyi családi kávézó, ahol az az Angelo szolgál ki a mai napig, aki 15 éves kora óta ott dolgozik. Ma valahol 85 és 90 között lehet. Minden benne van a mosolyában, ami Róma.

A legjobb kávét Rómában egyébként a Roscioli Caffè Pasticceriában mérik. Mivel erről már mások is tudnak, számítsunk arra, hogy nem leszünk egyedül. Ennek ellenére is megéri megállni itt és nemcsak a kávé, hanem az ott kapható édességek miatt is. Zavarba ejtően sokféle friss sütemény közül választhatunk. A kávé illatos, testes, és a rómaiak szerint is tökéletesen van elkészítve.
Róma nem siet és a városban könnyű átvenni a helyiektől ezt a lassú áramlást. A város azt tanítja, amit a legjobb helyek a világon: az igazán jó pillanatok gyakran akkor érkeznek, amikor már nem keresi őket az ember.