Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Hogyan lehetünk hatással a saját nyugdíjunkra?

Amikor felelősségteljes nyugdíjtervezésről beszélünk, van néhány szempont, amiket nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Ebben az esetben is érvényesül a „minél előbb, annál jobb” elv, ám akkor sem kell kétségbe esnünk, ha nem a 20-as éveinkben kezdtünk neki a takarékoskodásnak.

Az a legfontosabb, hogy felmérjük, milyen következményekkel kell számolnunk, ha egyáltalán nem rendelkezünk megvalósítandó nyugdíj tervvel és szőnyeg alá söpörjük a majdani következményeket.

Valóban saját felelősség is?

Ahogyan azt már a korábbi cikkekből láthattuk, nem tehetjük meg, hogy teljesen az államra hagyatkozunk, ha a nyugdíjról van szó. Kérdéses, hogy mire mi elérjük a nyugdíjas kort – 10 – 20 – 30 év múlva – vajon mire számíthatunk majd. Elég lesz-e a mindennapi kiadásokhoz, és egyáltalán lesz-e még akkor állami nyugdíj?

Tehát a válasz: igen, saját felelősség is.

Lassan el kell fogadni, hogy az átlag polgárnak gondoskodnia kell a saját nyugdíjáról már jó előre, ha nem szeretne komoly problémákkal szembesülni 10 – 20 – 30 év múlva.

Vegyük komolyan a számokat!

Ne szaladjunk ennyire előre az időben! A legjobb példa, ha megnézzük, hogy milyen ma Magyarországon a nyugdíjasok helyzete.

A nyugdijbiztositas.com és a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2022-ben az egy főre jutó átlag öregségi nyugdíj 164 102 Ft volt.

Számoljunk kicsit utána! Vajon ez az összeg elegendő lenne ma Önnek a mindennapos költségekre, számlákra, lakhatásra, élelmiszerre, gyógyszerre és egyéb kiadásokra?

Aktív dolgozóként mekkora kiadásokkal számolunk havi szinten?

Ha most kellene ekkora összeget beosztanunk, vajon miről mondanánk le?

Az éves nyaralásról? A közös családi programokról? Meg tudnánk élni belőle? 164 102 Ft-ból elégedetten tudna élni?

Ha igen, vajon milyen életszínvonalon? Rengeteg kérdés felmerül, és nagy eséllyel a válaszok nagy része nem pozitív kicsengésű.

Átlag öregségi nyugdíj

Mire elég?

A KSH adatok alapján a 2022-as átlagkereset Magyarországon 347 500 Ft volt. Ez alapján jól látszik, hogy mekkora különbség van egy aktív korú dolgozó bére és az egy főre jutó átlag nyugdíj között.

Ha megnézi a saját, jelenlegi fizetését, akkor nagyjából kiderül belőle, hogy arányaiban mekkorát csökkenne a bevétele, ha most menne nyugdíjba.

Elégedett lenne? Vagy csak komoly lemondások árán tudna megélni belőle? Akárhogyan is, a hiányzó bevételt valahogyan pótolni kellene a mostani életszínvonal eléréséhez.

Ez a különbség akkor is érezhető, ha magasabb, átlag feletti fizetésről beszélünk, hiszen ennek megfelelő arányban változik majd a hozzá tartozó nyugdíj összege is.

A sokkoló számok tükrében egyre hangsúlyosabbá válik a nyugdíjmegtakarítások fontossága.

Mire elég a leendő nyugdíj?

Időben kezdjük el

Természetes folyamat, hogy ha közeledik valaki a nyugdíjazáshoz, egyre inkább felerősödik benne a késztetés a megtakarításra. Csakhogy közeledvén a 65 év felé, már jobban zsebbe kell nyúlni, ha nagy összeget szeretne félretenni.

Ahhoz, hogy a nyugdíjazására elegendő pénz álljon rendelkezésre, két dolgot tehet: vagy nagy összeget rak félre kis idő alatt, vagy hosszú idő alatt sok kicsit.

Az utóbbihoz azonban már viszonylag fiatalon el kell kezdeni lecsípni a bevételekből, és eltenni az idős napokra.

Kiváló megoldás a nyugdíjbiztosítás, hiszen az Ön által félretett összeget az állam kiegészíti még a befizetések 20 %-val (maximum évi 130 000 Ft-ig). Ráadásul a megtakarítás mellé még életbiztosítási fedezet is jár.

Alfa Relax Plusz Nyugdíjbiztosítás

De mit lehet még tenni a takarékoskodáson túl?

Segítségére lehet a munkáltató

Az Aegon Nemzetközi Nyugdíjkutatás eredményeinek talán legfontosabb tanulsága, milyen nagy szerepe lehet a munkáltatóknak a nyugdíj-felkészülésében.

Bíztató, hogy átlagosan négy dolgozóból három bizalommal tekint a munkáltatójára, mint intézményre, és minden negyedik-ötödik dolgozó úgy nyilatkozott, hogy hatékonyan ösztönöznék őt a nyugdíjcélú előtakarékoskodásban olyan, munkáltató által megvalósítható intézkedések, mint például:

  • a nyugdíjfinanszírozásról és -tervezésről szóló pénzügyi oktatás
  • a személyre szabott megtakarítási tanácsadás

Ez Önnek is nagy segítség lehet.

Mit jelent mindez? Annyit, hogy nem csak megtakarítással tehetünk jót magunknak, hanem azzal is, ha kicsit jobban utánajárunk a pénzügyeknek. Ha megértjük, mi történik a pénzünkkel, sokkal jobban megtanuljuk kezelni is. Ebben kérhetjük akár munkáltatónk segítségét is.

A munkaadó szerepe azonban kiterjedhet a készségfejlesztésre, az oktatásra és a jóllétre is.

Felmérésünkből kiderül, hogy a világgazdasági változások és a világjárvány következményei hatással vannak a dolgozó emberek viszonyára a munkához és a munkaadójukhoz.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a munkaadók felelősségét abban, hogy kortoleráns munkahelyeket hozzanak létre, ahol a munkavállalók minden életszakaszban megtalálják a helyüket és ahol esetleg a munkával töltött életidőt túlnyújthatják a nyugdíjkorhatáron.

Nyugdíjbiztosítás és nyugdíjkorhatár

Mit tehet az egyén?

Nehéz téma a takarékoskodás. A való életben nehéz befolyásolni a rendszeres bevételeink összegét, ráadásul a költségeink is folyamatosan változnak.

Azonban azt, hogy a fennmaradó összeget mire költjük, mi döntjük el.

A havi fix kiadások összegyűjtésével és pontos meghatározásával könnyedén kidolgozhatjuk a költségvetésünket, és beazonosíthatjuk azt a fennmaradó összeget, amit félre tudunk tenni havi szinten. Ez azt is jól megmutathatja, hogy hol tudjuk csökkenteni a kiadásainkat és hol találhatunk még olyan pénzt, amit megtakaríthatunk.

Nyugdíjfelkészültség Öt Alappillére

Az Alfa Biztosító célja, hogy segítse az embereket az egész életen át tartó pénzügyi biztonság elérésében.

A Nyugdíjfelkészültség Öt Alappillére meghatározza azokat a lépéseket, amelyeket az embereknek meg kell tenniük ahhoz, hogy a kényelmes nyugdíjas évekhez vezető pályára álljanak.

  1. Kezdjen el idejében takarékoskodni, és váljon ez a szokásává!
    Az életmódszerű takarékoskodás a legbiztosabb út a nyugdíjtartalékok felhalmozásához.
    Aki fiatalon kezdi, teljes mértékben részesül a kamatos kamat előnyeiben.
  2. Készítsen stratégiát arra, miként tervezi elérni a kívánt nyugdíjas életszínvonalat!
    A nyugdíjterv írásba foglalása nagyobb súlyt kölcsönöz a folyamatnak, és segít a dolgozónak átgondolni, vizualizálni, hogy mennyi pénzre is lesz szüksége.
  3. Legyen B terve a nem várt eseményekre!
    A körültekintő tervezés azt jelenti, hogy több eshetőségre is fel vagyunk készülve. A legjobban kidolgozott terv is dugába dőlhet egy váratlan esemény hatására. A jelenlegi világjárvány jól rámutatott, hogy milyen következményekkel jár az elégtelen pénzügyi ellenálló képesség. Ezért is fontos, hogy legyen tartaléktervünk.
  4. Higgyen az élethosszig tartó tanulásban!
    A nyugdíjra való felkészülés elképzelhetetlen létfontosságú szaktudással való felvértezettség nélkül. Ez azért fontos, hogy alkalmazkodni tudjon a munkaerőpiaci változásokhoz, ne érjék váratlan helyzetek, és a lehető legtovább aktív tudjon maradni.
  5. Éljen egészségesen!
    A fittség és az egészség megőrzése azt is jelenti, hogy tovább dolgozhatunk, és hosszabb ideig gyarapíthatjuk nyugdíjmegtakarításainkat. Amikor pedig elérjük a nyugdíjkorhatárt, aktív nyugdíjas korban lehet részünk, és kevesebbet kell költenünk egészségügyi ellátásra. Maradjon friss és egészséges fizikailag, emellett pedig igyekezzen szellemileg is ugyanezt elérni!

Segítségként töltse le Otthonedzési kisokosunkat

Nyugdíjtervező Kisokos

12 oldal a sikeres nyugdíj felkészüléshez

 

A letölthető kisokos segítségével:

  • sikeresen fel fog tud készülni nyugdíjas éveire,
  • csupán 4 lépésben lesz egy használható nyugdíjterve,
  • mindent tudni fog a nyugdíjcélú előtakarékosság 6 formájáról,
  • kimaxolhatja a 20%-os állami támogatást

Letöltöm

Nyugdíj felmérés
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább