Óvja készülékeit a villámcsapás által okozott túlfeszültségtől!

Tapasztalataink alapján évről-évre növekszik hazánkban a villámcsapás által okozott károk száma. Sőt, a károk összege még ennél is drasztikusabb emelkedést mutat.

Mi az oka a villámcsapás-károk növekedésének?

Egyre nagyobb számban használunk úgynevezett kisfeszültségű áramkörökből álló elektromos eszközöket (pl. számítógép, házimozi, LCD/LED/plazma TV, riasztó), amelyek sokkal érzékenyebbek a közelben becsapódó villámok által előidézett feszültséglökésekre (villámcsapás másodlagos hatásai).

A külső villámvédelem (villámhárító) sajnos nem védi meg készülékeinket a túlfeszültség romboló hatásaitól. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint villám- és túlfeszültség-védelem nélkül nem lehet biztonságosan üzemeltetni korszerű elektronikus berendezéseinket!

Hogyan védhetjük meg értékes műszaki készülékeinket a villámcsapások másodlagos hatásaitól?

  • Nyaralás, hosszabb távollét, illetve vihar idején áramtalanítsuk berendezéseinket: húzzuk ki a konnektorból a televíziót, Hi-Fi-t, házimozit, mosógépet. A TV-t és a házimozi berendezést az antennahálózatról is válasszuk le, a számítógépről pedig minden bemenő vezetéket (pl. hálózati kábel) távolítsunk el!
  • Amennyiben hosszabb távú megoldásban gondolkozunk, és vihar idején is biztonságosan szeretnénk használni készülékeinket, akkor úgynevezett túlfeszültségvédő aljzatokkal, illetve villámvédő elosztókon keresztül csatlakoztassuk eszközeinket a hálózatokhoz. Ezeket ma már a legtöbb nagyáruházban vagy műszaki üzletben néhány ezer forintért beszerezhetjük. Érdemes olyan védőeszközt választanunk, amelynél lehetőség van jelvezetékek (pl. antenna, telefon) csatlakoztatására is.
  • Építkezés vagy felújítás alkalmával szakember bevonásával gondoskodjunk a villamoshálózat és jelvezetékeinek többlépcsős túlfeszültség-védelmi ellátásáról. Ezzel már a becsatlakozási pontokon (pl. villanyóra) megakadályozhatjuk a több száz, vagy akár több ezer voltos túlfeszültség továbbterjedését, és komoly károktól óvhatjuk meg otthonunkat!

Lakásunkat zárakkal, kerítésekkel és rácsokkal védjük a nem kívánt látogatóktól. Tegyünk erőfeszítéseket készülékeink és elektronikusan tárolt – nehezen, vagy sok esetben pótolhatatlan – adataink, emlékeink megóvása érdekében is!

Köszönjük együttműködését!

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább