Az értékkövetésről - érthetően

Az utóbbi időben az élet szinte minden területén megtapasztalhattuk, hogy az árak jelentősen megnövekedtek. A gazdasági helyzet nemcsak a mindennapos használati cikkeinkre, hanem a hosszútávú befektetésinkre, és persze az ingatlanjainkra is hatással van.

Gyakran halljuk, hogy az építőipari árindex a korábbi évekhez képest jelentősen elszakadt a KSH által kiadott fogyasztói árindextől. De mit is jelentenek ezek az index-számok?

Fogyasztói árindex:

Az infláció jelzésére szolgáló indexszám. Méri a lakosság által megvásárolt áruk, igénybe vett szolgáltatások árának átlagos változását egy meghatározott időszakon belül.

Építőipari árindex:

Az építési piac ármozgásának bemutatására szolgál, megmutatja, mennyivel kerül többe építkezni, felújítani most, mint korábban.

Főbb építőipari ármutatók és a fogyasztói árindex alakulása

(Forrás: Evosz.hu)

A grafikonból egyértelműen látszódik, hogy az építőipari árak drasztikus módon emelkedtek az elmúlt években (és várhatóan ezt a tendenciát meg is tartja a későbbiekben is). Ezt azonban a fogyasztói árak általános emelkedését mérő inflációs szám, az ún. fogyasztói árindex nem, vagy csak részben tudja követni.

Társaságunk számára fontos, hogy ha káresemény történik, a kifizethető szolgáltatási összeg megfelelő fedezetet nyújtson a károk elhárítására.

Az Ön ingatlanának biztosítási összege elegendő fedezetet nyújt kár esetén?

Ellenőrizze!

A KSH oldalán régió-szerinti bontásban megtalálja az elmúlt évek lakásépítési költségeinek változását ezres nagyságrendeben, 1 négyzetméterre vetítve. Számolja ki, hogy az aktuális árakon mennyibe kerülne újjáépíteni az ingatlanát (átlagos kivitelt feltételezve), és hasonlítsa össze a szerződésében szereplő biztosítási összeggel.

Fontos! Ellenőrizze azt is, hogy a szerződésében szereplő ingatlan alapterülete megfelel-e a valóságnak! Ha a szerződéskötés óta változott a ház alapterülete pl. hozzáépítéssel, lényeges, hogy ezt a változást a biztosítása is kövesse. Az ingatlan biztosított alapterületét online ügyfélszolgálati fiókjában ellenőrizheti.

Egyéb hasznos fogalmak

Az a felső értékhatár, ameddig egy kár esetén szolgáltatást nyújthatunk. A szerződés aktuális biztosítási összegét az indexértesítő levélben ill. online ügyfélszolgálati fiókjában ellenőrizheti.

Az az összeg, amennyiből az ingatlan teljes megsemmisülés esetén újjáépíthető.

Ebben az esetben a szerződés megkötésekor a biztosítási összegnél nem jelölnek konkrét értéket. Káresemény bekövetkeztekor az épület kárkori helyreállítási vagy újjáépítési költségére vállalunk szolgáltatási kötelezettséget. Ugyanezt háztartási ingóságoknál azok újrabeszerzési értékére is megköthetjük, hasonló logika mentén. Ennél a típusú szerződéskötésnél – megfelelő alapterület megadása esetén – nem fordulhat elő sem alul-, sem túlbiztosítás!

Abban az esetben, ha az épület biztosítási összege alacsonyabb, mint a káridőponti újjáépítési értéke, illetve a háztartási ingóságok biztosítási összege alacsonyabb, mint azok új állapotban történő beszerzési értéke, akkor alulbiztosítás következik be. Ha ez az alapterület helytelen megadása miatt alakult ki, vagy a háztartási ingóságnál adott meg a biztosító által javasoltnál alacsonyabb értéket a szerződő, aránylagos térítést alkalmazhatunk, ami azt jelenti, hogy a kárt olyan arányban térítjük meg, ahogyan a káridőponti biztosítási összeg aránylik az épület káresemény időpontjában számított újjáépítési, illetve az ingóságok új állapotban történő beszerzési értékéhez. Épület esetén társaságunknál – korrekt alapterület megadása mellett – nincs mód alacsonyabb biztosítási összeget megadni, így az aránylagos kártérítés veszélye sem fenyegeti ügyfeleinket, de ettől még könnyen előfordulhat – ilyen mértékű építőipari áremelkedés esetén különösen –, hogy a biztosítási összeg nem elegendő az újjáépítés költségeire.

Akkor valósul meg, ha a biztosítási összeg meghaladja a biztosított épületek esetén az újjáépítési értéket, illetve az ingóságok esetén az új állapotban történő beszerzési értéket. A biztosító szolgáltatási kötelezettsége ilyenkor is kizárólag a Biztosítottat ért kár mértékéig áll fenn, tehát nem fizethetünk többet az adott kárra, mint amennyi a helyreállításhoz szükséges.

Más szóval aránylagos kártérítés. Alulbiztosítottság esetén alkalmazhatja a biztosító. Ilyenkor a kár összegének csak akkora részét térítjük meg, amilyen arányban alulbiztosított az adott vagyoncsoport (ingatlan vagy ingóság), azaz a biztosítási összeg és a biztosított értéknek az arányában. Ennek elkerülése érdekében javasoljuk a biztosítási összeg emelését, vagy a kárkori újjáépítési értékre és újrabeszerzési értékre való kötés választását.

Tegye még teljeskörűbbé a szerződését!

A https://lakasbiztositasom.alfa.hu/ oldalon szerződésszáma és születési dátuma megadását követően néhány kattintással kiválaszthatja az Önnek megfelelő kiegészítőt!

Ellenőrizze biztosítása adatait egyszerűen és gyorsan online ügyfélszolgálatunkon.