Tűz, víz, betörő – ezektől félünk a legjobban

Három régióban indul mintaprojekt a betörések megelőzésére

Továbbra is a betöréstől, a csőtöréstől és a tűztől féltjük a legjobban lakásunkat – derül ki az Aegon Magyarország idei felméréséből. A betörések megelőzésére indul tavasszal három hazai régióban mintaprojekt a Rendőrség, a Polgárőrség, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az Aegon Magyarország együttműködésével. A kampány végén a legjobban teljesítő polgárőrök elismerésben részesülnek.

Az immár harmadik éve működő Országos Kármegelőzési Program keretében most három régióban mintaprojekt indul a betörések megelőzése érdekében. A mintaprojektben az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Polgárőr Szövetség, és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács valamint az Aegon Magyarország működik együtt. A három régióban – Budapest és Pest megye, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Somogy és Baranya megye – a polgárőr szervezeteken keresztül hívják fel a lakosság figyelmét a betörés elleni védekezés fontosságára, a megfelelő biztonságtechnikai eszközök használatára.

aegon_bp_final

A mintaprojekt márciusban indul, a régiókban közös programindító rendezvényeken ismertetik a feladatokat, valamint a mintaprojekt hatékonyságának mérésére szolgáló szempontrendszert, ugyanis a kampány végén a legsikeresebb polgárőröket, és polgárőr szervezeteket jutalomban részesítik.

A mintaprojekt elindítása előtt, az érintett megyékben és a fővárosban online felmérést végzett az Aegon Magyarország. A kérdőíveket összesen közel háromezren töltötték ki. A válaszadók egyöntetűen a betöréstől, a tűztől, és a csőtöréstől féltik ingatlanjaikat. A válaszadók 91 százalékának környezetében előfordult már betörés. Az ingatlantulajdonosok szerint a legnagyobb biztonságot a távfelügyelethez bekötött riasztó, a többpontos ajtózár és a biztonsági ajtó jelenti.

A kérdőívet kitöltők nagy része egy esetleges betörés esetén nem a vagyontárgyainak elvesztését fájlalná a legjobban, hanem sokkal nagyobb megrázkódtatást érezne a biztonságérzet elvesztése miatt, illetve, hogy idegen járt az otthonában. A megkérdezettek személyes tárgyainak, például fotóinak eltűnését nevezték a legnagyobb lehetséges veszteségnek.  Ékszereinek, műszaki cikkeinek eltűnése csak felsorolás végén szerepel.

A kérdőív kitöltői fontosnak tartják, hogy a lakóközösségben a szomszédok vigyázzanak egymásra. A polgárőrség SZEM – Szomszédok Egymásért Mozgalmáról – mintegy harmaduk mondta, hogy szívesen csatlakozna. Ugyanakkor aggasztó, hogy 10 százalék feletti azoknak az aránya, akikről azt gondolják, hogy egy betörés láttán közönyösek lennének.

„A most induló mintaprojekt fontos eleme, hogy a polgárőrség munkája még ismertebb legyen a lakosság előtt” – mondta el a budapesti eseményen Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke. „Az általunk működtetett programok hatékonyságát is szeretnénk tovább növelni, hiszen biztosak vagyunk abban, hogy az általános közrend segít csökkenteni az ingatlanokkal szemben elkövetett betöréses lopások számát.”

„Az ORFK és a polgárőrség már régóta együttműködik, kimondottan szoros a kapcsolatunk a kistelepüléseken” – mondta el Dr. Takács Tibor rendőr vezérőrnagy, az ORFK bűnügyi főigazgatója. „A most induló mintaprojektünk eredményességében nem kételkedünk, a program jövő évtől tervezett országos kiterjesztése mindenképpen indokolt.”

„Három évvel ezelőtt azért indítottuk el az Országos Kármegelőzési Programot, mert hittünk abban, hogy ezzel a széles szakmai összefogással valódi segítséget nyújthatunk a lakosságnak a kármegelőzésben” – mondta el Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese.