Több mint 420 millió forint a májusi viharkár az Aegonnál

Úgy tűnik, lassan mérséklődnek a májusi viharok okozta kárbejelentések. Az Aegon Magyarországhoz május 13-ig több mint 3100 bejelentés érkezett, a kárösszeg több mint 420 millió forint.

A májusi viharszezon az elmúlt héten kezdődött, az Aegon Magyarországhoz május 13-ig több mint 3100 bejelentés érkezett, amely a viharokkal függ össze. Az ügyfelek által becsült kárösszeg több mint 420 millió forint.
A legtöbb bejelentés Bács-Kiskun megyéből érkezett (több mint 1700), ezt követi Csongrád és Tolna megye. A leggyakoribb kártípus a jégverés (közel 1900).

Bár a kárbejelentések száma mérséklődik, az érintett településekre más területekről szakértőket irányított át az Aegon a károk gyors rendezése érdekében. „Nagy erőkkel folyik a kárfelmérés annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb eljussunk mindenkihez. A károsultak megértését és türelmét kérjük a kárszakértő megérkezéséig” – mondta Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Az idei időjárás ugyanakkor még nem tekinthető rendkívülinek az Aegon statisztikái szerint. Tavaly ugyanis épp májusban csapott le hazánkra az Yvette ciklon, amelyhez kapcsolódóan egy hónap alatt közel 11.000 meteorológiai kárbejelentés érkezett a piacvezető lakásbiztosítóhoz. Hasonlóan magas kárszámra utoljára 2010-ben volt példa, akkor 9.000 kárbejelentés érkezett májusban az Aegonhoz – ebben az évben volt az emlékezetes tiszai árvíz.

A hirtelen lecsapó viharokat elkerülni ugyan nem tudjuk, de néhány egyszerű óvintézkedéssel mérsékelhetjük, vagy akár el is kerülhetjük a károkat. Az Aegon Országos Kármegelőzési Program szakértői összeszedtek néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek elkerülni a károkat:

 • Mielőtt elmegyünk otthonról, érdemes ellenőrizni az ablakokat, hogy be vannak-e zárva. Amennyiben nyitva maradnak, a huzat tárgyakat sodorhat le, betörheti az ablakot. Ráadásul a nyitva maradt nyílászárókon a csapadék bejut a lakásba, és eláztathatja a falat, a parkettát, a szőnyeget.
 • A kerti bútorokat vigyük fedett vagy védett helyre, ha nem tartózkodunk otthon. A vihar kárt okozhat a szabadban tartott tárgyakban, és csábítást jelenthet az illetéktelen behatolók számára.
 • Évente 35 ezer villámcsapás okozhat károkat Magyarországon. A drágább elektromos berendezések még villámhárító mellett sincsenek teljes biztonságban, a villám okozta elektromos zárlat tönkre teheti a készüléket és akár tüzet is okozhat. A villámcsapás okozta károk ellen a biztosítás mellett túlfeszültségvédelmi eszközökkel is védheti magát, ha pedig elutazik, az elektromos berendezéseket húzza ki a konnektorból!
 • A ház körül található fák meggyengült ágait vágjuk le, ellenőrizzük rendszeresen az épület tetőszerkezetét!
 • Készüljünk fel az áramszünetre, legyen könnyen elérhető helyen a működőképes elemlámpa!
 • Tavasszal és nyáron mindig fokozottan figyeljünk az időjárás-előrejelzésre, ha felkészülünk, megvédhetjük nemcsak értékeinket, de saját és családunk biztonságát is!

Mit tehetünk, ha hirtelen csap le ránk a vihar?

 • Az ajtókat, ablakokat zárjuk be!
 • Áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket!
 • Ha nem otthon tartózkodunk, keressünk védett, stabil helyet!
 • Álljunk autónkkal biztonságos, zárt helyre!
 • Kerüljük el a fákat, épületeket, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.
 • Védjük fejünket a szél sodorta tárgyaktól, ágaktól!
 • Tartsuk erősen a kisgyerekeket, ne szakadjunk el társainktól!
 • Maradjunk távol a leszakadt, életveszélyes villamos távvezetéktől!