Ötből négy ember lakását érte már kár

Úgy félünk a betöréstől, mint a tűztől

Elsősorban a tűztől és a betöréstől féltjük a házakat és a lakásokat, ezt a villámcsapás és a csőtörés követi a veszélyek toplistáján. A válaszadók nyolcvan százalékát közvetve vagy közvetlenül érte már lakáskár – derült ki az Aegon Biztosító Nagy Lakástesztjéből. A nem reprezentatív kutatás eredményeiből az is kiolvasható: a magyarok többségének továbbra is az ingatlan a legnagyobb vagyoni értéke.

Legnagyobb vagyoni értékünknek a lakásunkat tartjuk, elsősorban a tűztől és a betöréstől féltjük az ingatlanokat. Ötből négy ember közvetve vagy közvetlenül átélt már a lakásával kapcsolatos káreseményt – a többi között ez derült ki az Aegon Magyarország Nagy Lakástesztjének eredményeiből.

A biztosító tavaly novemberben online kérdőív segítségével mérte fel a lakosság véleményét a vagyonvédelemről – ezen belül is főképp a lakásvédelemről. A kérdőívet mintegy 18 ezren töltötték ki, a legtöbben Budapesten és Pest megyében. A válaszadók nagy része – 61%-a – 36 év feletti nő volt.

Az emberek több mint háromnegyede – 77 %-a – legnagyobb vagyoni értékének a lakását tartja. A válaszokból kiderült az is, hogy leginkább a tűztől (40%) és a betöréstől (32%) féltjük ingatlanunkat. Érdekesség, hogy míg a 18-25 év közötti korosztály elsősorban a betöréstől fél, 26 éves kor fölött már a tűz kerül első helyre a veszélyforrások toplistáján. Az emberek harmadik legnagyobb veszélynek a villámcsapást (9%), a negyediknek pedig a csőtörést (7%) tartják. A kérdőív kitöltői lakóhelytől függetlenül a fenti rangsort állították fel, azaz például az árvíz által gyakrabban fenyegetett területeken is a tűz, valamint a betörők okozta kártól félnek a leginkább.

A KSH adatai szerint ez a félelem valós is, hiszen 2011-ben majdnem 9000 tűzeset keletkezett lakóingatlanban és 22 534 betörés történt. Az Aegon Magyarország tavaly közel 6000 betörés kárra 780 millió forintot, míg 1700 tűzkárra 880 millió forintot fizetett ki.

A válaszadók csupán 14%-ának lakását nem érte még kár, a tesztet kitöltők 51%-a azonban maga is élt már át káreseményt, tízből nyolc embert pedig közvetve vagy közvetlenül ért kár.

A károk nagy része odafigyeléssel megelőzhető volna – hívják fel a figyelmet az Aegon Magyarország szakemberei. Jó példa erre a 2013-as nagy árvíz, ahol – bár rekordméretű ár vonult le a Dunán –, az időben megkezdett védekezésnek köszönhetően a településeket nem érte jelentős kár.

„Érdemes volt útjára indítanunk az Országos Kármegelőzési Programot, hiszen bebizonyosodott, hogy a lakásunkat tartjuk legnagyobb vagyoni értékünknek, és ennek biztonsága komolyan foglalkoztatja is a lakástulajdonosokat. A kérdőív eredményei alapján az is nyilvánvaló, hogy a megfelelő partnereket is sikerült megtalálnunk, hiszen mind az ORFK, mind a Polgárőrség fontos szerepet játszik a vagyonvédelem, a bűnmegelőzés területén. Az ő szakértelmük és az Aegon Magyarország tapasztalata a biztosíték rá, hogy a lakosság a leghitelesebb forrásból kaphat segítséget és tanácsokat, hogy biztonságban tudhassa otthonát” – mondta Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese. Az Országos Kármegelőzési Program elérhető a www.karmegelozes.hu webcímen.

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább