Nyáron éri a legtöbb kár a lakásokat

Az idén is milliárdokat fizetnek ki a biztosítók a viharok és a betörések nyomán

A nyár több szempontból is a legkockázatosabb időszak a lakástulajdonosok számára, hiszen a már szokásossá vált viharkárok mellett a betörések is megszaporodnak a nyári szabadságolások idején – figyelmeztetnek az AEGON Magyarország szakértői.

A nyár elején érdemes egy pillantást vetni a lakás biztosítási kötvényére, ellenőrizni a lakásbiztosítás meglétét, a legtöbb kár ugyanis éppen a nyári időszakban éri a lakástulajdonosokat. A viharszezonnal együtt kezdődnek a nyári szabadságolások, a legjobb alkalmat teremtve a betöréses lopások megszaporodásához, amely összességben szinte minden évben milliárdos nagyságrendű lakáskárokhoz vezet – mutatott rá Vereczki András, az AEGON Magyarország vezérigazgató helyettese.

A legnagyobb, sőt, az elmúlt években egyre növekvő tételt egyértelműen a viharkárok jelentik. Bár az idei „szezon” viszonylag csendesen indult, már eddig is hozzávetőleg 4 ezer kárbejelentés érkezett a lakásbiztosításoknál piacvezető AEGON Magyarországhoz a június eleji viharok nyomán, a teljes kárérték országosan pedig már milliárdos nagyságrendű. Tavaly összesen mintegy 150 ezer károsult érdekében kellett közreműködniük az AEGON szakembereinek. A 4800 bejelentett árvízkárra, a 95 ezer elemi kárra és az 53 ezer csőtörésre összesen 10,6 milliárd forintot fizetett ki a társaság.

A nyár az immár hagyományossá vált viharok mellett az ilyenkor megszaporodó betörések miatt is kiemelten kockázatosnak számít. A nyaralás idejére üresen hagyott lakások ugyanis vonzó célpontot jelentenek a betörőknek. Ebben az időszakban átlagosan 10-15 százalékkal nő meg a betörések száma, a tavalyi évben az AEGON biztosítónál 6100 ilyen káreseményt jelentettek be.

A növekvő kockázatok miatt ez az az időszak, amikor a leginkább elkél a lakásbiztosítás, ezért érdemes még a nyaralás előtt ellenőrizni a lakás biztosítási kötvényét és a díjbefizetéseket. Így havi akár néhány száz forintos kiadás árán elkerülhető a családi kassza megterhelése a károk helyreállításának milliós költségével.

A kárbejelentéseket az AEGON Magyarország a 06-1-477-4800-es telefonszámon vagy online várja >

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább