Ne adjon 600 milliót a betörőknek! Áldozattá válás helyett megelőzés

Hazánkban minden hatodik vagyon elleni bűncselekmény betöréses lopás, az Aegon Magyarország adatai szerint ezek a bűncselekmények évente 600 millió forint kárt okoznak. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács megbízásából végzett kutatás* azt bizonyította, hogy az elkövetők a szemtanúkat próbálják elkerülni, így csökkentve a lebukás veszélyét. A kutatás bizonyította azt is, hogy a racionális döntés elmélete valóban működik az elkövetők körében, azaz egy költség–haszon-elemzés (megéri/nem éri meg) során dönt a potenciális betörő a cselekmény megvalósításáról.

Mikor és hová megy a betörő?

A 139 betöréses lopás miatt jogerős szabadságvesztés-büntetését töltő fogvatartott körében végzett kutatás eredménye alapján a legnépszerűbbek a családi házak, sorházak, viszont nem vonzóak a lakótelepi lakások, de azért a 4-5. emelet felett már nő a veszély, mivel minél magasabban van a lakás, annál kisebb a mozgás körülötte.
A betörők számára fontos érv, hogy ne legyen otthon senki, és ne legyen szemtanú. Az értékes zsákmány reménye a következő szempont, harmadik a könnyű bejutás, illetve a könnyű menekülés esélye. További mérlegelést jelent, hogy van-e riasztó, milyen az ingatlan minősége (ez mutatja a várható zsákmányt), vannak-e megfigyelő eszközök, könnyű-e a bejutás, van-e kutya?
A profi betörők általában egy-két perc alatt, anélkül hatolnak be egy olyan lakásba, amelynek tulajdonosa nem gondoskodott megfelelően a biztonságról, hogy azt senki sem hallja meg.
Gyorsan képesek felmérni azt is, hogy mely ingatlan rendelkezik gyenge védelemmel. Az ajtó vastagságán túlnyúló, kilógó zárbetét, a gyenge és gyengén védett, esetleg bukóra állított nyitott ablak mind-mind szinte provokálják a behatolást. Az elkövetők gyakran udvarokon, hátsó ajtókon át, jellemzően garázsokon keresztül jutnak be a családi házakba.

Mit visznek el a betörők?

A szakemberek tapasztalatai szerint ritkán fordul elő, hogy egy lakást vagy házat teljesen kirámolnának a betörők. Mivel a betörések rövid ideig tartanak, ezért azt viszik el az elkövetők, amit könnyen elérnek, ami szem előtt van, és amit később könnyű értékesíteni. Ezért „slágerterméknek” számít a laptop, fényképezőgép, mobiltelefon, a kisebb méretű műszaki cikkek, az ékszerek, és természetesen a készpénz.
Gyakran előfordul, hogy az autót azért viszik el, mert a kulcsait elől hagyták a tulajdonosok. Előfordul az is, hogy családi házakról a színesfém miatt viszik el az ereszt, csaptelepeket.
Vidéken jellemző, hogy az élelmiszert, takarmányt vagy akár a háziállatot is viszik a betörők, ha alkalmuk adódik rá.

Mit tehet, hogy elkerülje az áldozattá válást?

Mindenképpen érdemes figyelmet fordítani a megelőzésre, a védekezésre, mert az elkövetők távol tarthatók az ingatlanunktól! Az Aegon Országos Kármegelőzési Programon belül ezért a rendőrség, a polgárőrség és a biztosító szakemberei betörés megelőzési programot indítottak három régióban.
A program szakemberei összeszedtek néhány jó tanácsot, amelyet érdemes megfontolnunk az áldozattá válás elkerülésére.

 • Fontos a lakóingatlan környezete, az elhanyagolt, gondozatlan udvar nehezíti a telek átláthatóságát, ami rejtekül szolgálhat a betörők számára. Tartson rendet az ingatlan környezetében, vágja a füvet, és ürítse a postaládát!
 • Figyeljen oda lakókörnyezetére is, így észreveheti, ha idegenek tűnnek fel, akik talán terepszemlét tartanak, keresik a megfelelő ingatlant, felmérik a lehetőségeket.
 • Ne hagyjon a kertben szerszámokat, létrát, mert ezeket eszközként használhatják fel a betörők a behatoláshoz!
 • Ha huzamosabb időre távol van, kérje meg ismerősét, hogy rendszeresen ellenőrizze annak sértetlenségét, ürítse postaládáját!
 • Törekedjen arra, hogy a bejárati ajtón legyen több ponton záródó és több csapos korszerű biztonsági zár. Ugyanakkor az ajtószárny is legyen kellően szilárd, az ajtó pánt pedig kiemelés gátlóval ellátott.
 • A biztonságot fokozza a modern elektronikus jelző-riasztó berendezés, mely a cselekmény megkezdésének pillanatában jelzést ad a távollévő tulajdonosnak, illetve a reagálásra képes vagyonvédelmi vállalkozás diszpécserének.
 • Ajtaját ne tárja ki idegennek! Gondolja át, indokolt-e az idegen jövetele, miért kér iratot, értéket, pénzt Öntől! A bejárati ajtóra érdemes széles látószögű optikai kitekintőt szereltetni, és belülről biztonsági lánccal ellátni, így idegenek megjelenése esetén biztonságosan szem előtt lehetnek az ajtó előtt állók.
 • Lehetőleg mindig tartsa zárva a bejárati ajtaját, földszinti ablakait, kapuját, és melléképületét akkor is, ha otthon tartózkodik, vagy csak rövid időszakra távozik.
 • Az ajtókulcsait ne hagyja elérhető helyen, például villanyóra szekrényben, virágcserép, vagy lábtörlő alatt.
 • Szellőztetéskor is legyen óvatos! Ne hagyja őrizetlenül azt a helyiséget, melynek ablakát nyitva hagyta, mert egy perc alatt bemászhat a tolvaj. Szereltessen felhúzás elleni védelemmel ellátott fémredőnyt, vagy fémrácsot ablakaira, de az ún. biztonsági fóliák is alkalmasak az illetéktelen behatolás megakadályozására.
 • Ne tartson otthon a szükségesnél nagyobb összegű készpénzt! Az értékesebb tárgyakat lehetőség szerint zárja el falba rögzített széfbe.
 • Készítsen házi leltárt, melyben rögzíti ingóságai, műszaki cikkei, műtárgyai jellemzőit, méreteit, gyártási számait, melyek pontos beazonosítást tesznek lehetővé a későbbiekben (érdemes fényképfelvétellel kiegészíteni a leltárt).
 • Kössön érték- és kockázat arányos biztosítást, mely egy esetleges káresemény bekövetkezésekor csökkentheti anyagi veszteségeit.

*A 139 fő jogerősen elítélt betörő bevonásával készült felmérést az Országos Kriminológiai Intézet készítette.

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább