Maurer Dóra Ringturmot beborító „Együtt” című művének ünnepélyes felavatása

A Ringturmot beborító alkotás hivatalos megnyitója Schallenberg osztrák szövetségi miniszter, valamint Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében.

 

A Ringturm külső homlokzatán május közepén kezdődtek a munkák, ma pedig Maurer Dórának a Ringturmot 4000 négyzetméteren beborító „Együtt” című alkotását hivatalosan is bemutatták a nyilvánosságnak. A Wiener Städtische Versicherungsverein meghívására Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Alexander Schallenberg osztrák szövetségi miniszter jelenlétében avatta fel Bécs szívében a monumentális műalkotást.

Nincs a történelemnek egyetlen olyan szakasza sem, amelyben Magyarország és Ausztria ne kapcsolódott volna valamilyen módon egymáshoz. Országaink egybefonódásának szemléletes és szép példája a Ringturm beborítása. Országainkat olyan színes és elválaszthatatlan szálak kötik össze, mint amilyeneket Maurer Dóra alkotásán láthatunk. Köszönjük a művésznőnek, hogy ezekben a nehéz időkben is megörvendeztetett minket.

nyilatkozza Szijjártó Péter

Pressefoto, c Richard Tanzer

A kortárs művészet éltetője a nemzetköziség. Ha ezt korlátozzák, elhalványul; ezért korlátlan szabadságot kell biztosítani neki. Tekintélyes kifejezőerejével és kisugárzásával a szabad párbeszédet és a sokszínűséget segíti elő. A művészet csak így töltheti be inspiráló szerepét. Egy olyan látványos életjel, mint amilyen Maurer Dóra magyar művésznő színpompás, Ringturmot beborító alkotása, ezért is emlékeztet arra, hogy a művészetnek is helyet kell kapnia mindennapjainkban – mintegy a Bécs szívében álló művészi alkotás világítótornyaként.

fejti ki Alexander Schallenberg

A Ringturm beborítására, a Wiener Städtische Versicherungsverein által kezdeményezett rendhagyó  művészeti installációra, a világjárvány miatti kétéves kihagyás után kerülhetett ismét sor. „Felettébb örülünk, hogy Maurer Dóra személyében nemzetközi hírnévnek örvendő magyarországi művészt sikerült megnyernünk vállalati központunk homlokzatának megkomponálására. Hiszen a Ringturmot borító idei alkotás azt jelképezi, milyen nagy jelentősége van Magyarországnak cégünk számára“– hangsúlyozza Günter Geyer, a Wiener Städtische Versicherungsverein felügyelőbizottságának elnöke, amely a Vienna Insurance Group AG (VIG) főrészvényese.

A politikai élet magas rangú bel- és külföldi képviselői mellett politikai, gazdasági és kulturális szereplők is eleget tettek a Wiener Städtische Versicherungsverein meghívásának, többek között Varju Krisztina helyettes államtitkár,  Nagy Andor, Magyarország ausztriai nagykövete, Budai Gyula miniszteri biztos, Maria Rauch-Kallat volt osztrák szövetségi miniszter és Markus Figl, Bécs 1. kerületének polgármestere.

A Wiener Städtische Versicherungsgruppe részéről Helene Kanta és Herbert Allram, a Wiener Städtische Versicherungsverein igazgatósági tagjai, Elisabeth Stadler, a Vienna Insurance Group igazgatóságának elnöke, Lehel Gábor, a VIG igazgatóságának tagja, Havasi Judit, a Donauversicherung vezérigazgatója, Raveczky Zsolt és Mészáros Attila, az UNION Biztosító Zrt. igazgatósági tagjai, valamint Zatykó Péter Iván, az AEGON Alfa Biztosító Zrt. vezérigazgatója voltak jelen.

 

Maurer Dóra művész

Maurer Dóra immár a második magyar művész, akit megbíztak a Schottenringnél található történelmi irodaház homlokzatának megkomponálásával, miután tíz évvel korábban Fehér László borította be a Ringturm épületét. Maurer a magyar kortárs művészet legjelentősebb szereplői és meghatározó egyéniségei közé tartozik. A 4000 négyzetméteres műalkotás az Együtt címet kapta, és összesen 30 nyomtatott hálós lapból áll, amelyek mindegyike körülbelül három méter széles és 63 méter hosszú. Az átlósan összefonódó csíkok élénk, vidám színek spektrumában törnek utat a Ringen álló, bécsi belvárosi épület Duna-csatornára néző homlokzatán.

A kifejezetten a Ringturm beborítására készült műalkotás kiindulópontja a geometriai és kromatikus elemek összehangolt rendszere, amelyet Maurer Dóra kb. 30 évvel ezelőtt dolgozott ki, és azóta is folyamatosan fejlesztett. Mindemellett a két szomszédos ország, Ausztria és Magyarország egyaránt szerves szerepet játszik Maurer Dóra életrajzában: évtizedeken át Bécs és Budapest volt a kiindulópont a művész munkásságában, aki felváltva élt és dolgozott mindkét Duna menti metropoliszban.

 

Ausztriából Magyarországra

A Vienna Insurance Group, Ausztria legnagyobb nemzetközi biztosítócsoportja immár 26 éve képviselteti magát Magyarországon. A Vienna Insurance Group – erős magyar partnerekkel az oldalán – fontos és úttörő szerepet tölt be a magyar biztosítási piacon, és vezető szerepre törekszik a magán- és vállalati ügyfelek biztosítása, valamint a megfizethető lakhatási és infrastrukturális projektek terén.

 

(Művészeti) szerepvállalás Ausztriában és Európában

A Wiener Städtische Versicherungsverein társadalmi szerepvállalása mellett támogatja a határon átnyúló kulturális párbeszédet. A VIG főrészvényese alapvető feladatának tartja a különböző bel- és külföldi művészeti projektek ösztönzését, valamint a fiatal alkotók támogatását. Ennek a támogatói filozófiának messze látható jele a Ringturm épületét mindenkor beborító alkotás. Neves osztrák alkotók – többek között Gottfried Helnwein vagy Arnulf Rainer – mellett 2012 óta kelet-európai művészeket is felkérnek a Ringturm beborítására.

 

A Ringturmot beborító alkotások 2006–2022

2022 Maurer Dóra „Együtt“ Magyarország
2019 Daniela Kostova „Jövőbeli álmok” Bulgária
2018 Gottfried Helnwein „Láttam” Ausztria
2017 Mihael Milunović „Jövőkép” Szerbia
2016 Ivan Exner „Gondtalanul” Csehország
2015 Tanja Deman „Nyári örömök” Horvátország
2014 Arnulf Rainer „Ágnes fátyla” Ausztria
2013 Dorota Sadovská „Kötődés” Szlovákia
2012 Fehér László „Társaság” Magyarország
2011 Xenia Hausner „Családi kötelék” Ausztria
2008 Hubert Schmalix „Virágzó torony” Ausztria
2007 Robert Hammerstiel „Élet tornya” Ausztria
2006 Christian Ludwig Attersee „Don Giovanni“ Ausztria

 

A Wiener Städtische Versicherungsverein a Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG), a nemzetközi VIG biztosítócsoport holdingtársaságának főrészvényese, A Wiener Städtische Versicherungsverein kulturális és szociális ügyekben támogatja a VIG biztosítócsoportot. Kiemelten fontosnak tartja a határokon átívelő párbeszédet Közép- és Kelet-Európa azon országaival, amelyekben a VIG biztosítócsoport jelen van. Az együttműködésekkel és a kezdeményezésekkel célzottan olyan társadalmi szervezetek tevékenységét segíti, amelyek többek között szabad teret engednek a személyes és kulturális kibontakozásnak.

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább