Lehet védekezni az árvíz ellen

Megfelelő védekezéssel jelentősen csökkenthetők az árvíz okozta károk, ám azt időben meg kell kezdeni – hívják fel a figyelmet az AEGON biztosító szakemberei. A társaság szerint a májusi időjárás is komoly károkat okozott: a hónap során több százmillió forintos összegben érkezett bejelentés.

A Duna magyarországi szakaszát a következő napokban elérő áradás ismét szükségessé teszi a védekezést a lakosság részéről is, ám a megfelelő lépések megtételével komoly mértékben csökkenthetők a bekövetkező károk – hívják fel a figyelmet az AEGON biztosító szakemberei.

Az érintett területeken lakóknak az árvízi veszély kialakulása előtt felvilágosítást kell kérni a polgármesteri hivatalban, vagy a helyi katasztrófavédelmi szervnél a környéken bekövetkezett katasztrófákkal kapcsolatban. Érdemes hallgatni a rádióban vagy nézni a televízióban az árvízzel kapcsolatos híreket, figyelmeztetéseket, hiszen azok fontosak lehetnek a szükséges teendők felmérése szempontjából. Itt fontos figyelembe venni, hogy az árvízvédelmi készültség fokozatainak erőssége egyenesen arányos, vagyis az egyes fokozat enyhe fokú veszélyt jelez, míg a hármas már nagyon erőset. A legkomolyabb fokozat, a rendkívüli készültség elrendelésére általában csak közvetlen elöntés veszély alkalmával kerül sor.

Az ártéren, vagy annak közelében fekvő ingatlanoknál a védekezés szempontjából kiemelten fontos az értéktárgyak biztonságba helyezése. Minden mozdítható értéktárgyat a lehető legmagasabbra kell helyezni, ahol esetleges elöntésnél sem károsíthatja a víz. Figyelembe kell venni azonban, hogy az épület födémszerkezete esetleg nem tud ellenállni a megnövekedett terhelésnek, ezért azt előzetesen meg kell erősíteni, például aládúcolással.

Célszerű a bútorokat ideiglenes állványon elhelyezni, azok tetejére pedig a kisebb tömegű, értékesebb vagyontárgyakat tenni. Az így elhelyezett tárgyakat ajánlatos szilárdan egymáshoz rögzíteni (kikötni), hogy az esetleg beáramló víz ne mozdíthassa el azokat. A nedvességre különösen érzékeny elektromos és elektronikus berendezések műanyag fóliába csomagolva és a várható vízszintnél magasabban elhelyezve óvhatók meg.

Azokat a tárgyakat viszont, amelyeket nem lehetséges egyéb módon biztonságba helyezni, szilárdan rögzíteni kell a talajhoz, vagy megfelelő módon le kell súlyozni. Ellenkező esetben a víz által sodort súlyos tárgyak (tartályok, hordók, farönkök) a hullámzás hatására az épületek falaihoz verődve súlyos károkat okozhatnak. Azokat a gépeket, amelyeket nem lehet elmozdítani, és biztonságba helyezni, vízhatlan anyaggal beburkolva, vagy vastagon bezsírozva lehet megóvni, illetve a károsodás mértékét csökkenteni, hogy később könnyebb legyen a tisztítás utáni üzembe helyezés. Elöntés veszélyekor az elektromos hálózatot áramtalanítani kell, a gáz- és vízvezetékrendszer főelzáró csapját pedig el kell zárni.

Fontos, hogy az ár- és belvízzel veszélyeztetett területeken csak ellenőrzött, vezetékes ivóvizet javasolt fogyasztani, az ásott kutak vizét tilos ivóvízként használni. A veszélyeztetett lakosoknak az esetleges kitelepítésre felkészülve célszerű sürgősségi csomagot összeállítaniuk. Ebben legyen egy váltás ruha, tisztálkodási szerek, állandóan szedett gyógyszerek, a csecsemőknek tápszer, ruházat, pelenka.

Az elöntött házak lakóterei, az alagsori helyiségek az ár levonulása után alapos takarítás és fertőtlenítés követően vehetők újra használatba. A fertőtlenítést viszont csak akkor indokolt végrehajtani, ha a víz a helyiségből visszahúzódott.

Az AEGON tapasztalatai szerint viszont már a májusi időjárási helyzet miatt is több ezer ingatlanban keletkezett kár. „Az ügyfeleink májusban meteorológiai károkkal kapcsolatosan 7646 bejelentést tettek, amelyből csaknem négyezer viharkár miatt érkezett” – közölte Vereczki András, az AEGON Magyarország vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: villámcsapás miatt 2183, jégverés miatt pedig 1125 alkalommal tettek bejelentést az ügyfelek. A legtöbb – összesen közel kétezer – kárbejelentés Budapestről és Pest megyéből érkezett, de közel nyolcszáz alkalommal keresték a biztosítót Borsod és Csongrád, és további 700 esetben Bács-Kiskun megyéből is. A biztosító által megállapított kárérték – 89 százalékos felmérési hányad után – 205 millió forint.

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább