Ismét pusztított a vihar – két és fél milliárdra nőtt a bejelentett kár

Hétfő délután újabb pusztítást okozott a vihar három megyében, akadt település, ahol egy egész utcányi lakóház tetejét vitte el az orkán. A piacvezető lakásbiztosítóhoz, az AEGON Magyarországhoz május közepe óta csaknem 20 ezer kárbejelentés érkezett, a becsült kár értéke pedig immár megközelítette a 2,6 milliárd forintot. A bejelentett károk 80 százalékát már rendezte a biztosítótársaság.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hétfő délutáni vihar után 28 településről érkezett kárbejelentés Magyarország piacvezető lakásbiztosítójához, az AEGON Magyarország Zrt.-hez. Az orkán erejű, 120-150 kilométeres erősségű széllökések lakóházak tetejét bontották meg, kéményeket borítottak le, fákat döntöttek ki. Több településen az áramszolgáltatás is megszűnt.

Szakolyban egy egész utca lakóházainak tetejét vitte el a vihar. A településen jelenleg nincs áram, a kár a becslések szerint több százmillió forint. Nyírbátor környékén mintegy 50 lakóház, illetve több középület teteje sérült meg. Balkányban, a falu központjában lévő Kossuth-parkot gyakorlatilag letarolta az orkán.

Borsodban két épület is kigyulladt hétfőn délelőtt, míg Hajdú-Bihar megyében mintegy 60-70 káresethez riasztották a tűzoltókat. A vihar legerősebben a megye északi részén, Egyek és Hajdúböszörmény térségében tombolt. Geszteréden alig van olyan ház, amelyiket ne rongálta volna meg a vihar. A településen 55 lakóházat az AEGON Magyarország biztosít jelenleg. A lemeztetőt mindenütt letépte az erős szél, de a cserepes tetőkben is nagy károkat okozott.

A május közepétől vissza-visszatérő óriási viharok, esőzés okozta – bejelentett – lakáskárok értéke immár megközelítette a 2 milliárd forintot a piacvezető AEGON Magyarországnál. A 19 979 kárbejelentésből ugyanakkor már 17 847 darabot rendezett a biztosítótársaság, vagyis a károsultak mintegy 80 százaléka már megkapta a kártérítést.
Az AEGON a megnövekedett igényekhez igazítva csoportosítja át kárszakértőit, hogy továbbra is a megszokott gyorsasággal tudja rendezni a károkat. A munkát gyorsítja, hogy a kollégák speciális, érintőképernyős, hordozható számítógépek segítségével rögzítik az adatokat. Így a kárrendezést, vagyis a banki átutalás már a helyszínről megkezdődhet. Az eddigi tapasztalatok szerint az ügyfelek a szemlét követően a banki átutalási időnek megfelelő átlagosan 4 nap alatt hozzájuthatnak a kártérítéshez.
A biztosító továbbra is ajánlja a károsultaknak, hogy a bejelentés előtt lehetőleg keressék meg szerződésük számát az ügyintézés gyorsítása érdekében. A károk elhárításával nem kell megvárni a biztosító szakemberét, vagy a kárbejelentést – azt bármikor meg lehet kezdeni. Ha lehetséges, érdemes lefényképezni a kárt, és eltenni a károkat bizonyító maradványokat, törmelékeket, anyagokat.

Az AEGON Magyarország szakemberei felhívták a figyelmet: az elmúlt hetekben tapasztalt ítéletidő bármikor megismétlődhet, ezért akinek nincs lakásbiztosítása, mindenképp érdemes rászánnia havi 1-2 ezer forintot arra, hogy ingatlanát biztonságban tudja. Szerződést néhány perc alatt akár online is köthet vagy bármelyik AEGON-fiókban országszerte.

A kárbejelentéseket az AEGON Magyarország a 06-1-477-4800-es telefonszámon vagy interneten várja.

 

Lakásbiztosítás kalkulátor