Két nap alatt 85 millió forintos kárt okoztak a viharok

Az Aegon Biztosító becslései szerint 85 millió forintot is meghaladja a múlt hét végén tombolt vihar által okozott kár mértéke.

A károk több, mint felét jégverés és villámcsapás okozta, de ha a heves szelet is hozzávesszük, akkor ez a három eseménytípus áll a kárbejelentések csaknem háromnegyede mögött.

Vasárnap és hétfőn csaknem 700 esetben okozott anyagi kárt a szélsőséges időjárás, az esetek majdnem háromnegyede vasárnap történt. Ezúttal Budapestet és Debrecent sújtotta leginkább a szélsőséges, nyár eleji időjárás. Magyarország déli területein is jelentős pusztítást okozott a heves széllel, zivatarokkal, jégesővel és felhőszakadással járó időjárás. Eddig a bejelentett káresemények 41 százalékánál zárult le a szemle, ezen esetek hatvan százalékát már lezárta a biztosító és néhány napon belül megtörténik a kárkifizetés.

Az átlagos kárérték 55 ezer forint az Aegon Biztosító statisztikái szerint, a biztosító szerint összességében 85 millió forintot is meghaladja majd a hétvégi viharok okozta kár. Amennyiben a szélsőséges időjárás tovább folytatódik, ez az előrejelzés várhatóan emelkedni fog.  

A kárügyek gyors kifizetése érdekében a biztosító minden szükséges technikai és emberi erőforrást biztosít. Az Aegon Biztosító felhívja a figyelmet arra is, hogy személyes ügyintézés nélkül, számos elektronikus csatornán is működik a kárügyintézés és akár a szemle is. Amennyiben a kár helyszíni szemléjére szükség van, azt akár az ügyfél mobiltelefonjának kamerája segítségével távolról is elvégzik a biztosító szakértői.

A frontátvonulásokat követő szélsőséges időjárási jelenségek közepette a kármegelőzés szempontjából kiemelten fontos az elővigyázatosság. az Aegon Biztosító azt ajánlja lakás- és gépjármű-biztosítással rendelkező ügyfeleinek, hogy:

  • vihar idején fokozott óvatossággal, lassan közlekedjenek, ha jelentősen csökken a látótávolság, inkább álljanak félre
  • gyalogos közlekedés során számítsanak a tetőkről esetleg lehulló tárgyakra
  • ne hagyják nyitva otthonaik ablakait
  • a kerti bútorokat, gyerekjátékokat zárják biztonságos helyre, vagy rögzítsék
  • a háziállatoknak biztosítsanak védett helyet
  • ne a fák alatt keressenek menedéket a szél és a csapadék elől

A viharkárokat célszerű azonnal bejelenteni, hogy a biztosító a lehető leggyorsabban meg tudja téríteni az időjárás okozta kárt.