Extrém időjárás, egyszerűsített kárrendezés

Házak százaiban okozott újabb károkat az ítéletidő

Folyamatosan dolgoznak a piacvezető lakásbiztosító, az AEGON Magyarország kárszakértői az újabb viharok után érkezett kárbejelentések miatt, hogy tartani tudják a szokásos kárrendezési időt. Hasonló katasztrófahelyzet a szakértők szerint 400 évente van Magyarországon. Az AEGON Magyarország egyszerűsítette a kárszemlét és a telefonos kárrendezést is a lehető legtöbb esetben alkalmazza.

Folytatódik az ítéletidő Magyarországon, a szakemberek szerint ilyen extrém időjárásra nagyjából 400 évente van példa. A pénteki vihar ismét házak százaiban okozott kár, és több mint 500 helyre hívták a tűzoltókat az országszerte, ráadásul a meteorológiai előrejelzések sem bíztatóak. Az AEGON Magyarország, piacvezető lakásbiztosítóhoz a mai napon délelőtt 11 óráig 2600 db kárbejelentés érkezett. A bejelentések intenzitásából számítva, ez a nap végére elérheti az 5 ezer db-ot is. A szakemberek a hétvégi vihar kapcsán is kb.100 eFt-os átlagkárra számítanak.

Békés megyében pénteken Battonya, Mezőhegyes és Dombegyház településeken 140 alkalommal kellett beavatkozni a tűzoltóknak. Mezőhegyesen 400 házban esett kár, ebből 120 lakótelepi lakás is sérült, amelyeknek az ablakai törtek be a jégesőben. Az AEGON Magyarország már kiküldte ügyfeleihez az üvegeseket.  Egész utcákon szakította le a szél a tetőket, kidőltek a fák, és a platánokon alig maradt levél. Legalább tíz ember megsérült. A vihar után két órával helyenként még mindig 15-20 centiméter jég borította az utcákat. Bács-Kiskun megyében a legtöbb riasztást a kalocsai tűzoltók kapták, Kelebián, Akasztón villám csapott 1-1 épületbe. Csongrád megyében Makó térségét sújtotta különösen az ítéletidő, Csanádalbertiben és Pitvaroson több mint 200 lakóház teteje sérült meg a jégverés miatt. Csanádpalotán fákat és villanyoszlopokat csavart ki a viharos szél. Pitvaroson egy 7 fős családot, Csanádpalotán és Csanádalbertiben 1-1 embert kellett kitelepíteni.

Tolna megyében Szekszárd térségében 30-40 milliméter, a megye északi részén, Koppányszántó, Tamási, Nagykónyi, Értény, Ozora térségében 80 milliméter eső esett rendkívül rövid idő alatt. A katasztrófavédelem először jelentős károkról kapott információt, de a helyszíni ellenőrzések során kiderült, hogy nem olyan nagy a baj, mint azt először jelezték. Értényben kétezer homokzsákkal akadályozták a földekről lefolyó esővizet, de három házba így is bejutott a víz, ám azok nem váltak lakhatatlanná. Ozorán megrepedt egy löszfal, de a házakat az sem veszélyezteti. Egy háznál a víz a gázvezetéket kimosta, a gázvezetéket kikötötték, de a település gázellátását ez nem érinti. Somogy megyében, Tab térségében több mint 50 helyszínen kellett a tűzoltóknak vízszivattyúzást végezni. Csurgón egy patak áradása miatt 6 pincébe folyt be a víz. Fejér megyében a vihar Kisapostagon, Igar-Vámpusztán, Igar-Vámszőlőhegyen és Cecén okozott károkat. Ezeken a településeken 38 ház volt veszélyben, 12 lakónak kellett elhagynia otthonát ideiglenesen.

A május közepe óta tartó ítéletidő és árvíz következtében egyébként a mai napig 40 ezer kárbejelentés érkezett az AEGON Magyarországhoz, a kárkifizetés elérheti a 2,6 mrd Ft-ot.

A piacvezető lakásbiztosító kárszakértői folyamatosan dolgoznak, koncentráltan azokon a településeken, ahol a legnagyobb a sérült, megrongálódott ingatlanok aránya. Az AEGON Magyarország már egyszerűsítette a kárszemlét és a telefonos kárrendezést is a lehető legtöbb esetben alkalmazza, hogy a 4-5 napos kárrendezési időt tartani tudja, de türelmet kér ügyfeleitől, mert az ország különböző pontjain lecsapó viharok miatt fokozottan leterheltek a szakértők.

Az ügyintézés megkönnyítése érdekében az AEGON azt ajánlja a károsultaknak, hogy a bejelentés előtt lehetőleg keressék meg szerződésük számát. A károk elhárításával nem kell megvárni a biztosító szakemberét, vagy a kárbejelentést – azt bármikor meg lehet kezdeni. Ha lehetséges, érdemes fényképet készíteni és eltenni a károkat bizonyító maradványokat, törmelékeket, anyagokat.

Az AEGON Magyarország szakemberei ismételten felhívják a figyelmet: akinek nincs lakásbiztosítása, mindenképp érdemes rászánnia erre havi 1-2 ezer forintot. Lakásbiztosítás szerződést néhány perc alatt köthet akár online, vagy bármelyik AEGON-fiókban országszerte, hiszen az időjárási előrejelzések a következő napokra is viharokat jósolnak.

Lakásbiztosítás kalkulátor

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább