Elkerülhetők és enyhíthetők is a viharkárok

Három-négyezer kárbejelentésre számít a hét esőzései után az AEGON

Eddig több mint 3100 kárbejelentés érkezett a hét eleji viharok nyomán a piacvezető lakásbiztosítóhoz. Az AEGON Magyarország szakértői felhívják a figyelmet: kellő körültekintéssel megelőzhető a szélsőséges időjárás okozta káresemények egy része, illetve mérsékelhetőek a károk.

A keddi és szerdai viharok nyomán tegnap estig több mint 3100 kárbejelentés érkezett az AEGON Magyarországhoz, az ügyfelek által becsült kárérték pedig már meghaladja a 250 millió forintot. A piacvezető lakásbiztosító szakértőinek becslése szerint összesen 4 ezer darab körüli kárbejelentés várható, a viharok okozta teljes kárérték pedig 3-400 millió forintra nőhet a következő napokban. Az AEGON Magyarország szakértőinek becslése szerint országosan 20 ezer háztartásban okozott károkat a vihar és a kárérték országosan 2 milliárd Ft-ra becsülhető.

Az AEGON Magyarországhoz eddig bejelentett károk közül 2220-at a viharos szél, 606-ot villámcsapás, 207-et jégverés, 105-öt pedig felhőszakadás okozott. A legtöbb bejelentés ezúttal az ország középső, illetve keleti- észak-keleti részéről érkezett: Budapesten és Pest megyében több mint 900, Hevesben 481, Jász-Nagykun-Szolnok Megyében pedig 443 lakás, épület rongálódott meg az eddigi bejelentések szerint.

Az AEGON Magyarország szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a nyári viharok, esőzések okozta károk egy része elkerülhető. A ház előtti árkok tisztán tartásával sok esetben elkerülhető például, hogy a víz felgyűljön, és a pincéket, garázsokat eláztassa. De érdemes lehet a tetőzetet, a cserepek állapotát is ellenőrizni a heves nyári viharok előtt, vagy akár egy nagy vihart követően. Hiszen sok esetben a most meglazult cserepek miatt a következő vihar során éri kár az épületet.

De fontos a bekövetkezett károk esetén az azonnali kárenyhítés is. A beázásnál a hézag azonnal pótolható, ezzel nem kell megvárni a biztosító szakembereit. A szakszerű kárfelméréshez elegendő lehet a sérült cserepek megőrzése és esetleg a kár lefényképezése. Így ha a szemle előtt az ügyfél – a további károk megelőzése érdekében – elkezdi a helyreállítást, akkor is biztosíthatja a biztosító szakembereinek a kár mértékének pontos meghatározásához szükséges információkat.

Amennyiben műszaki berendezés, elektronikai eszköz károsodik egy villámcsapás következtében, a működésképtelen készüléket, illetve a sérült alkatrészeket meg kell őrizni, a villámcsapás okozta károk ugyanakkor meg is előzhetőek túlfeszültség-védelmi berendezésekkel.

„Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt egyre nagyobb károkat okoznak a nyári viharok Magyarországon, ezért fontos, hogy a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyezzünk a megelőzésre” – hívta fel a figyelmet Vereczki András, az AEGON Magyarország vezérigazgató-helyettese.

A rendszeres karbantartás a legegyszerűbb módja annak, hogy elkerüljük a milliós értékű későbbi károkat.  A kis sérülések folyamatos javításával megelőzhető, vagy jelentősen csökkenthető a vihar, felhőszakadás által okozott kár.

Az AEGON Magyarország a szokásos gyakorlat szerint a kisebb értékű károk esetében a telefonos bejelentés alapján is térít, így az érintett ügyfelek akár napokon belül hozzájuthatnak a helyreállításhoz szükséges kártérítéshez.

A kárbejelentéseket az AEGON Magyarország a 06-1-477-4800-es telefonszámon vagy online várja >

Lakásbiztosítás kalkulátor

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább