Alfa: akár a 650 millió forintot is elérheti a hétvégi viharkár

Közel 2 ezer kárbejelentés érkezett augusztus első napjaiban az Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-hez.

A július utolsó 3 hetét végig kísérő viharok, kisebb-nagyobb jégverések 7 ezer db kárbejelentést eredményeztek. A várható összes kár (júl. 10. – aug 5. között) elérheti a 730 millió forintot. A legtöbb káreseményt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya vármegyékből jelezték, a városok közül pedig a legtöbben Budapestről értesítették a biztosítótársaságot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a napokban újabb hasonló időjárási eseményre lehet számítani.

Az egész országra lecsapó vihar nyomán a piacvezető lakásbiztosítóhoz augusztus első 4 napjában közel kétezren jelentettek be kárigényt. A tomboló szél és felhőszakadás leginkább a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Baranya vármegyékben élőknél okozta a legnagyobb gondot, innen érkezett a legtöbb bejelentés. A városok közül a legtöbb káresetet Budapestről (862 db) jelentették a biztosítónál.

Az Alfa Biztosító szakértői még legalább 5700 db további esetre számítanak az augusztus eleji viharok nyomán. Becslésük szerint a teljes kárérték elérheti a 650 millió forintot. A bejelentések 41 százalékánál a felhőszakadás, 28 százaléknál pedig a beázás okozott jelentős károkat.

A biztosítótársaság kiemelte, a hétvégén is teljes kapacitással folyamatosan dolgoznak a kárbejelentések feldolgozásán. Azt kérik ügyfeleiktől, hogy lehetőség szerint dokumentálják képekkel a viharok okozta károkat, mielőtt elkezdik a halasztást nem tűrő helyreállítási munkákat, és a károk bejelentéséhez használják az online ügyfélszolgálati csatornákat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése hasonlóan viharokkal teli napokat jósol. Az Alfa Biztosító a mostani esetek kapcsán is hangsúlyozza a kármegelőzés fontosságát, felhívva a figyelmet az előrelátásra, az óvatosságra is, mivel tapasztalataik szerint a károk nagy része odafigyeléssel, felkészüléssel megelőzhető. Vihar esetén javasolják a járművek fedett helyen történő tárolását, az ablakok zárva tartását. Mindemellett fontos az elektronikai berendezések védelme; érdemes túlfeszültség elleni berendezéseket használni, és viharos időben lecsatlakoztatni a készülékeket a hálózatról. Fokozott figyelmet kell fordítani a házi kedvenceink számára a védett helyek kialakítására is.