Ajánlások: hogyan aknázzuk ki az idősebb munkavállalókban rejlő előnyöket

Aegon Nyugdíjfelkészültségi Kutatás 2015 – 4. rész

A rugalmas nyugdíjazás elősegítése win-win helyzetet teremt a munkavállalóknak, munkáltatóknak és az államnak egyaránt, mert megoldást kínál az egyre hosszabb várható élettartam és az elöregedő társadalom okozta kihívásokra. Az Aegon Center for Longevity and Retirement az alábbi ajánlásokat fogalmazza meg a rugalmas nyugdíjazás elősegítése érdekében:

 • A munkáltatóknak érdemes felmérést készíteniük arról, hogyan fog változni munkavállalóik korösszetétele, és mennyire értékes az idősebbek megtartása a vállalati tudás megőrzése és a jövőbeli esetleges munkaerőhiány leküzdése szempontjából.
 • A kormány a munkáltatókkal karöltve jobban felhívhatja a munkavállalók figyelmét a hagyományos nyugdíjkorhatár elérése utáni munkavégzés lehetőségeire. Közszolgálati kampányokkal és munkahelyi belső kommunikációval lehet segíteni a munkavállalóknak tudatosabb személyes és pénzügyi döntéseket hozni, hogy könnyebb legyen az áttérés a nyugdíjas évekre.
 •  A társadalombiztosítási ellátórendszer reformjával a kormányok sokat tehetnek azért, hogy megváltozzon a munkavállalók nyugdíjjal kapcsolatos attitűdje. Erre lehet jó példa az állami nyugdíjak folyósítására vonatkozó korhatár felmelése, kedvezőbb juttatásban részesíteni azokat, akik későbbre halasztják a nyugdíjba vonulást, vagy átképzést biztosítani az idősebb munkavállalóknak.
 •  A munkáltatóknak elő kell segíteniük az idősbarát környezet és kultúra elterjedését,hogy a munkavállalók bármely életkorban megtalálják a számításukat. Erre jó példa a részmunkaidős, vagy a rugalmas munkaidős foglalkoztatás, vagy a kevésbé megerőltető munkakörökre való átlépés lehetősége.
 •  Az állam és a munkáltatók sokat tehetnek a társadalombiztosítási rendszer azon elemeinek eltörléséért, amelyek ellentétesek a nyugdíjkorhatár utáni munkavállalással. Például a munkavállalók megkaphatják a nyugdíjukat, miközben tovább dolgoznak, továbbra is fizethetnek a munkáltatói nyugdíjkasszába a nyugdíjkorhatár elérését követően, vagy elvállalhatnak egy kevésbé megerőltető munkakört anélkül, hogy annak a nyugdíjukra kedvezőtlen hatása lenne.
 •  A munkáltatók generációk közötti munkavállalói csoportokat hozhatnak létre, hogy lebontsák az életkorral kapcsolatos sztereotípiákat, és kiaknázzák a különböző generációk eltérő tapasztalataiból és nézőpontjából fakadó előnyöket is. Ezek a csoportok elősegítik a munkahelyen belüli tudás és tapasztalat megosztását is.
 •  A munkáltatók bármely életkorban lévő munkavállalónak biztosítsanak képzéseket, beleértve az idősebbeket is, hogy a készségeik naprakészek és megfelelő szintűek maradjanak.
 •  A nyugdíjkorhatárt megközelítő munkavállalók mérjék fel a céljaikat és a lehetőségeiket az alábbiak segítségével:
  • Kérjenek pénzügyi tanácsot a nyugdíjuk várható mértékéről, és bizonyosodjanak meg afelől, hogy a nyugdíjuk kitart életük végéig;
  • A kormány hivatalos honlapján nézzenek utána a társadalombiztosítás által nyújtott lehetőségeknek, illetve, hogy milyen támogatások és lehetőségek kínálkoznak azokszámára, akik a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni szeretnének; és
  • Konzultáljanak a munkáltatójukkal a nyugdíjkorhatár utáni munkavégzés lehetőségeiről, akár ugyanabban, akár valamilyen könnyített munkakörben.

A kutatásban résztvevő országok:

nyugdijkutatas-terkep

nyugdijkutatas-zaszlo

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább