A VIG megerősítette, hogy 2022-ben nagyon jó eredményeket ért el

A fenntarthatóság fontos részét képezi a stratégiai orientációnak.

A Vienna Insurance Group (VIG) 2023. április 19-én tette közzé a 2022-es pénzügyi évre vonatkozó jelentését, amely megerősíti a 2023. március 15-én közölt előzetes adatokat. A Csoport 2022-es online éves jelentése elérhető a https://www.annual-report.vig/2022/ oldalon. A Csoport 2022-es éves jelentése, a 2022-es Fenntarthatósági Jelentés, a legutóbbi Embedded Value (EV) Jelentés, a VIG Holding Éves Pénzügyi Jelentése, valamint a VIG Csoport és Holding fizetőképességi és pénzügyi helyzetéről szóló jelentések a www.vig.com oldalon érhetők el.

Kiváló eredmények a legfontosabb kulcsadatokban

A 12,6 milliárd eurós díjvolumen 2022-ben 14,1%-kal haladta meg az előző évit. Az adózás előtti eredmény 562 millió euró volt, ami 10%-kal magasabb, mint 2021-ben. Az adózott eredmény 466 millió euró volt, ami 24%-os javulást jelent az előző évhez képest. 94,9%-on a kombinált arány a 95%-os céltartományban volt. A 797 millió eurós pénzügyi eredmény 26%-kal haladja meg a 2021-es értéket. A Csoport 280%-os fizetőképességi mutatója (ideértve az átmeneti intézkedéseket is) 2022 végén jól mutatja a VIG Biztosító Csoport kivételesen erős tőkehelyzetét, és az üzleti modell hatékony működőképességét.

Erős EV

A gazdasági környezet és különösen a hozamgörbék meredek emelkedése miatt a beágyazott érték a 2022-es pénzügyi évben több mint egymilliárddal, 4,8 milliárd euróra emelkedett. Az értékteremtést a nyereséges új üzletkötés 3,6%-os árréssel támogatta. A VIG jelentősen növelni tudta új üzleti árrését Ausztriában és Németországban, valamint a kelet-közép-európai régióban. Ausztriában és Németországban 2,6%-os (2021-ben 1,8%-os), míg a kelet-közép-európai régióban a 2021-es 3,8%-ról 2022-re 4,8%-ra emelkedett az árrés. Az élet- és egészségbiztosítás EV-je a nettó eszközérték plusz a meglévő biztosítási portfólióból várható jövőbeni nyereség jelenértéke. Az EV a 2022-es pénzügyi évig került kiszámításra, az IFRS 4 pénzügyi kimutatás mellett, és az élet- és egészségbiztosítási üzletág jövedelmezőségét mutatja. Az IFRS 17-nek megfelelő, biztosítási szerződésekre vonatkozó új pénzügyi beszámolási standardra való átállást követően már nem lesz szükség az EV elkülönített meghatározására, mivel a megfelelő kulcsadatok közvetlenül a konszolidált pénzügyi kimutatásokból származtathatók.

Nagyobb növekedés, több szolidaritás

A Csoport idei éves jelentésének mottója: „További növekedés”, az elért eredmények pedig alátámasztják a Csoport növekedési stratégiáját. A Fenntarthatósági Jelentés mottója „Több szolidaritás”, és olyan tevékenységekre utal, mint a Csoport intenzív társadalmi szerepvállalása Ukrajna lakosságával és a VIG három ukrán vállalatának munkatársaival a háború miatt. Jó példa erre, hogy a VIG vezetősége létrehozta a VIG Családi Alapot. Az alapjuttatásnak, valamint a VIG-vállalatok és közvetlenül a munkavállalóktól kapott további hozzájárulásoknak köszönhetően mintegy 7 millió euró összegű összeg gyűlt össze az érintett ukrajnai VIG-vállalatok családjainak közép- és hosszú távú újjáépítési erőfeszítéseinek támogatására. A VIG a fenntarthatóságot a stratégiai orientációja fontos részének tekinti. „A stratégiai megfontolások jelenleg csak akkor nyerhetnek értelmet, ha figyelembe vesszük a fenntarthatóságot” – magyarázza Elisabeth Stadler, a Vienna Insurance Group vezérigazgatója.

Két okból is úgy ítéli meg, hogy a biztosítótársaságok különösen érintettek a fenntarthatóságban. Először is, ez a globális felmelegedés észrevehető következményeinek tudható be, ami a kedvezőtlen időjárási események és természeti katasztrófák által okozott károk növekedéséhez vezet: „Számunkra, mint biztosítótársaság számára ez szükségessé teszi, hogy kockázati szakértelmünket a társadalom számára elérhetővé tegyük. Megkönnyítjük az éghajlatváltozás következményeihez való alkalmazkodást azáltal, hogy biztosítást nyújtunk, és arra ösztönözzük az ügyfeleket, hogy jobban felkészüljenek ezekre a következményekre” – mondja Elisabeth Stadler. Másodszor, mivel nagy mennyiségű tőkét kezelnek ügyfeleik nevében, a biztosítótársaságok a nemzetgazdaság legfontosabb befektetői közé tartoznak. „Támogatjuk a társadalmi és környezetbarát ügyeket azáltal, hogy olyan vállalkozásokba fektetünk be, mint a nap- és szélerőművek, a környezeti szempontból fenntartható és megfizethető lakhatási projektek vagy a zöld mobilitás” – magyarázza Elisabeth Stadler.