Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

A Vienna Insurance Group jelentős profitnövekedésről számol be 2023-ra, és pozitív kilátásokat jelez 2024-re

Az osztalék emelésére tesz javaslatot részvényenként 1,30-ról 1,40 euróra.

2023-as előzetes eredmények:

• Bruttó díjbevétel 13,8 milliárd euró (+10%)
  • Adózás előtti eredmény kb. 773 millió euró (+32%)
  • 10,9 milliárd eurós biztosítási szolgáltatási bevétel (+12%)
  • Kombinált arány nettó 92,6% (0,2 százalékponttal javult)
  • Erős, 269%-os fizetőképességi mutató
VIG logó

A Vienna Insurance Group (VIG) kétszámjegyű díjnövekedéssel és erőteljes profitnövekedéssel kiemelkedően sikeres 2023-as pénzügyi évet zárt. A 13,8 milliárd eurós díjvolumen 10%-kal haladja meg az előző évit, az adózás előtti eredmény pedig 772,7 millió euróra (+32%) növekedett.

Hartwig Löger, a Vienna Insurance Group vezérigazgatója és az Igazgatóság elnöke:

“Erőteljes növekedésünk minden régióban és szegmensben megerősíti, hogy egyértelműen az első helyen állunk Közép-Kelet Európában. Bár az ügyfeleinknek kifizetett biztosítási juttatások összege 2023-ban 9,8 mrd euró volt, ami jelentősen meghaladta az elmúlt éveket, sikerült számottevően növelni a profitunkat. E teljesítményünk és erős kapitalizációnk alapján a VIG Igazgatósága részvényenként 1,40 eurós osztalékemelést javasol.”

Előzetes adatok részletesen

Bruttó díjbevétel
A bruttó díjbevétel növekedése minden szegmensből és üzletágból ered. Az előző évihez képest kétszámjegyű növekedési ütemről számoltak be Lengyelországban (+12,7%), a kiterjesztett CEE országaiban (+12,5%), a speciális piacokon (+11,3%) és a csoportfunkciók (+13,8%) szegmensben. A kiterjesztett CEE országai közül különösen a balti államokban (+12,2%), Romániában (+17,8%) és Magyarországon (+24,1%) volt dinamikus a díjbevétel növekedés. A speciális piacok szegmensben Grúzia (+19,9%) és Türkiye (+18,4% inflációtól megtisztítva) produkált jelentős díjbevétel növekedést. Az üzletágakat tekintve kétszámjegyű növekedés volt tapasztalható a gépjármű-felelősség (+14,4%), a casco (+14,3%), valamint az egyéb vagyontárgyak és balesetek (+11,2%) területén. A díjak az egészségbiztosításoknál 7,5%-kal, az életbiztosításoknál 2,7%-kal emelkedtek. A díjbevétel 56,2%-a Ausztrián kívül keletkezett.

Az adózás előtti eredmény jelentős növekedése

Az adózás előtti eredmény 772,7 millió euróra nőtt. A 31,9%-os növekedés elsősorban Ausztriában, a kiterjesztett CEE és a csoport funkciók szegmensben bekövetkezett pozitív fejleményeknek tudható be. Az adózás és a nem ellenőrző részesedések utáni nettó eredmény 18,3%-kal 559 millió euróra nőtt.

A biztosítási szolgáltatásokból származó bevétel 12,2%-kal 10,9 milliárd euróra nőtt. Ez a növekedés elsősorban a vagyon- és balesetbiztosítás növekedéséből adódik.

A biztosítási szolgáltatások költségei 8,7%-kal 9,3 milliárd euróra nőttek. Ez a növekedés elsősorban a jelentősen megnövekedett üzleti volumennek köszönhető.

A biztosítási szolgáltatás eredménye 6,1%-kal, 1,2 milliárd euróra javult az előző évihez képest.

Az ingatlan- és baleseti üzletág nettó kombinált mutatója 0,2 százalékponttal 92,6%-ra javult az előző évihez képest.

Az élet- és egészségbiztosítások szerződéses szolgáltatási fedezete 5,8 milliárd eurót tett ki 2023 december végén. Az új élet- és egészség üzletág jövedelmezősége nagyon pozitívan alakult, 326 millió eurós hozzájárulással. Az új üzletág fedezete 3,1 százalékponttal 8,9%-ra nőtt.

Az operatív tőkearányos megtérülés (az operatív csoport eredmény az átlagos saját tőkéhez viszonyítva, csökkentve a saját tőkében elszámolt nem realizált nyereséggel és veszteséggel) 15,1%-ra emelkedett, ami jelentős, 3,5 százalékpontos növekedésnek felel meg.

Beruházások fejlesztése
A befektetések (a unit-linked és index-linked befektetések nélkül) 2,6%-kal 35,3 milliárd euróra nőttek.

Fizetőképességi mutató
A Csoport előzetes fizetőképességi mutatója 2023. december 31-én 269% (átmeneti intézkedésekkel együtt). A Csoport tehát továbbra is nagyon jól tőkésített.

A javasolt osztalék 1,40 euró részvényenként
A rendkívül pozitív üzleti fejlődés és az erős kapitalizáció miatt a Vienna Insurance Group vezetése a 2023-as pénzügyi évre osztalékemelést javasol az előző évi 1,30 euróról részvényenként 1,40 euróra. Az osztalékhozam 5,3%. Az egy részvényre jutó eredmény 4,31 eurót tett ki 2023-ban, ami 18,6%-os növekedést jelent az előző évihez képest. Az új osztalékpolitika minimális osztalékként az előző évi osztalékot határozza meg, és a működési eredményhelyzet függvényében az osztalék folyamatos emelését írja elő.

Fókuszban: digitalizáció, fenntarthatóság és új együttműködési modellek

A csoport pozitív dinamikájának folytatása érdekében a VIG a VIG 25 stratégiai programja részeként digitális átalakulást hajt végre. Ennek kulcsfontosságú eleme az egészséggel, a lakhatással és a mobilitással kapcsolatos ökoszisztémák terjeszkedése. Például az ügyfelek hozzáférhetnek az alacsony küszöbű digitális egészségügyi szolgáltatásokhoz, ha a VIG részt vesz olyan egészségügyi startupokban, mint a “Diagnose.me” és a “TeleDoc”. A gépjármű üzletágban telematikai alkalmazást fejlesztettek ki, amelyet már több országban használnak.

A digitalizáció mellett a fenntarthatóság témája is kiemelten fontos a cégcsoportban. 2023-ban egy új program indult – a csoporthoz tartozó társaságok vezérigazgatóival együtt – a fenntarthatóság, mint az üzleti modell szerves részének megerősítésére. Három környezeti fókuszú hatásterület – vagyonkezelés, kockázatkezelés és üzemeltetés – és három társadalmi fókuszú terület – munkavállalók, ügyfelek és társadalom – került meghatározásra. A VIG befektetéseit és kockázatkezelését különösen fontos eszköznek tekinti, amelyen keresztül hozzájárulhat az éghajlati kockázatok jelentős csökkentéséhez. A cél az, hogy a befektetési portfólióból, valamint a vállalati és lakossági biztosítási portfólióból származó üvegházhatású gázok kibocsátását nettó nullára csökkentsék 2050-re.

2023 második felében CO³ néven új csoportfunkció jött létre azzal a céllal, hogy erősítse a VIG vállalatok közötti tudáscserét. A CO³ jelentése „collaboration”, azaz „együttműködés”, „cooperation”, azaz „összefogás” és „communication”, azaz „kommunikáció”. Az „együttműködés” szempontjának fókuszterületei a know-how és az innovációk cseréjének elősegítésére irányulnak valamennyi vállalat és ország vonatkozásában, hozzáadott értéket teremtve a jobb átláthatóság révén. Az „összefogás” az azonos országban székhellyel rendelkező vállalatok együttműködésének optimalizálására összpontosít, és célja az egyes vállalatok közötti szinergiák kiaknázása. A „kommunikáció” a CO³ tevékenységek láthatóságának megteremtéséről szól, különféle megközelítések és új formátumok használatával. Ez az elem magában foglalja a hagyományos vállalati kommunikációs tevékenységeket is.

Kitekintés 2024-re

A VIG eddig is nagyon jól tudta kezelni a kihívásokkal teli geopolitikai és makrogazdasági környezet hatásait, és továbbra is a folytonosság, a stabilitás és a sokszínűség sikertényezőire összpontosít. Ennek alapján a változékony környezet ellenére a 2024-es pénzügyi évben is pozitív teljesítmény várható.

Hartwig Löger a pozitív kilátásokról:

“A VIG piacaira vonatkozó növekedési előrejelzések a kelet-közép európai régióban lényegesen magasabbak, mint az eurózóna és az EU-27 esetében. A piacok közötti diverzifikációnk, vevőközelségünk, valamint erős kapitalizációnk kiváló hátteret ad a folyamatos sikereinknek. A VIG vezetősége ezért arra törekszik, hogy a 2024-es pénzügyi évben 825 millió euró és 875 millió euró közötti adózás előtti eredményt érjen el.”

Előzetes eredmények
A sajtóközleményben szereplő, a 2023-as pénzügyi évre vonatkozó információk előzetes adatokon alapulnak. A VIG az IFRS 17 Biztosítási szerződések és az IFRS 9 Pénzügyi instrumentumok az új számviteli standardokat alkalmazzák. Az előző évi adatok kiigazításra kerültek. A bruttó díjbevétel nem szerepel az IFRS konszolidált pénzügyi kimutatásokban, de továbbra is kimutatásra kerül.

A 2023-as pénzügyi évre vonatkozó végleges információkat az éves jelentéssel együtt 2024. április 24-én teszik közzé.

AlfaGo
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!