A rugalmas nyugdíjba vonulásé a jövő

Aegon Nyugdíjfelkészültségi Kutatás 2016 – 5. rész!

A magyarok úgy gondolják, hogy 16 évig fognak nyugdíjasként élni, de a jelek szerint ennél jóval többet. Az egyre hosszabb várható élettartam miatt az embereknek egyre tovább kell dolgozniuk a nyugdíj mellett, hogy el tudják tartani magukat. Ez elősegítheti az aktív életet és az egészséges öregkort is. A magyar munkavállalók egy része a nyugdíjkorhatár elérése után teljes munkaidő helyett részmunkaidőben dolgozik tovább. Mások új munkakörben helyezkednek el, vagy folytatják a régi munkájukat. A munkáltatók azonban kevés teret engednek arra, hogy a munkavállalóikat nyugdíjasként is alkalmazzák.

A magyar munkavállalók 59 százaléka nagyon vagy különösen fontos juttatásként tekint a fokozatos nyugdíjazásra, miközben csak 18 százalékuk jelezte, hogy erre van lehetősége.

Magyarországon fokozatosan emelik a nyugdíjkorhatárt, és a magyarok közül már most is sokan tervezik, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fognak. Azok körében, akik nyugdíjasként is dolgozni szeretnének, a fő hajtóerő az, hogy aggódnak a nyugdíjaskori jövedelmük és megtakarításaik miatt (78 százalék), közülük 46 százalék szerint a társadalombiztosítási juttatások a vártnál alacsonyabban lesznek, és 33 százalék aggódik a nyugdíja miatt, és hogy a megtakarításaik vajon kitartanak-e. Jó hír, hogy 58 százalék azért akarja folytatni a munkát, hogy fizikailag és szellemileg is aktív maradjon.

  1. ábra A nyugdíj melletti munkavégzés lesz az elvárt norma Magyarországon

nyugdijk-2016-16

Az aktív és egészséges öregkor ígérete

Az életszínvonal emelkedése egészségesebb és ezért hosszabb életet jelent a magyarok számára. A megkérdezett munkavállalók kétharmada (64 százalék) úgy érzi, hogy jó vagy kiváló egészségnek örvend. Az egészség idősebb korban való megőrzése lehetőséget ad az aktív életmódra, az utazásra, és a fontosnak tartott hobbikra. A magyarok közel fele (47 százalék) optimistán gondolkozik arról, hogy nyugdíjas korában is sikerül megőriznie az egészségét.

  1. ábra A magyarok 47 százaléka optimistán gondolkozik arról, hogy nyugdíjas korában is sikerül megőriznie az egészségét

nyugdijk-2016-17

Az egyre hosszabb várható élettartam sokak számára elkerülhetetlenné teszi, hogy a nyugdíjkorhatár után is munkát vállaljon és csak később menjen nyugdíjba. Ezzel tudják sokan áthidalni a nyugdíjcélú megtakarításaik és a jövedelmi igényeik közötti különbséget, és ez ad lehetőséget az aktív és egészséges öregkor megélésére is.

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább