A gyereknevelés és az alacsonyabb fizetés miatt a nők nyugdíjas korukban is hátrányba kerülnek

A munkaerő-piaci és a családban betöltött szerepük miatt a nők átlagosan 15%-kal kevesebb nyugdíjra számíthatnak a férfiaknál, ezért számukra kiemelkedően fontos, hogy időben elkezdjenek takarékoskodni nyugdíjas éveikre.

Az utóbbi időben egyre többet hallani a nyugdíjrendszer bizonytalanságáról, arról azonban kevés szó esik, hogy a nők a munkaerő-piacon és a családban betöltött szerepük miatt nyugdíjas korukban is komoly hátrányba kerülhetnek. A nők átlagosan 15%-kal kevesebb nyugdíjra számíthatnak a férfiaknál. Ennek egyik oka, hogy a nyugdíj alapjául szolgáló munkabér a nőknél 17%-kal alacsonyabb, mint a férfiaknál. A legnagyobb eltérés (23%) 35-44 éves korban tapasztalható, hiszen a nők jellemzően ekkor vannak gyesen, vagy ezekben az években érkeznek vissza onnan a munkába.

Magyarországon az esetek 95%-ában a nők maradnak otthon újszülött gyermekükkel. Ilyenkor az amúgy is alacsonyabb jövedelmüknek csak egy részét kapják meg, ami tovább rontja nyugdíjkilátásaikat. Általában akkor is az anyák esnek ki a munkából, amikor beteg lesz a gyerek, és ápolásra szorul. Ebben az esetben is csak a teljes fizetésük töredéke érkezik meg számlájukra, hiszen általában táppénzre mennek. Mindebből az is következik, hogy nők megtakarítás nélkül komoly pénzügyi hátrányba kerülhetnek nyugdíjas éveikre.

Az Aegon 12 országban elkészített nyugdíjkutatásának adatai azt támasztják alá, hogy a nők pesszimistábban is gondolnak a nyugdíjas éveikre: többen gondolják, hogy rosszabb lesz az anyagi helyzetük (29%), és kevesebben, hogy jobb lesz (25%), mint a férfiak. Ráadásul a nők közel felének nincs pénzügyi terve a nyugdíjas éveikre, és a valós nyugdíjkilátásaikkal sincsenek tisztában.

Az Aegon összegyűjtött néhány egyszerű tanácsot, amelyet megfogadva a nők az eddigieknél jobban felkészülhetnek a nyugdíjas éveikre, és megteremthetik az anyagi biztonságukat:

  • Készítsen pénzügyi tervet, és foglalja azt írásba! Képzelje el a nyugdíjas életét, és fogalmazzon meg egy célt, és azt, hogy ennek eléréséhez évente mennyit kell megtakarítania.
  • Amikor olyan fontos döntéseket hoz, hogy napi 8 óránál rövidebb munkaidőben dolgozik, otthon marad a gyermekekkel, akkor igyekezzen úgy meghozni a pénzügyi kompromisszumokat, hogy azok ne csökkentsék jövőbeni anyagi biztonságát.
  • Számolja ki jövedelmi igényeit, fektesse le a nyugdíj-előtakarékossági tervének legfontosabb állomásait, céljait, és tegyen félre annyit, hogy a megtakarított összeg fedezze a célkitűzéseket.
  • Az állami nyugdíjellátást tekintse a tervek megvalósításához vezető út részének, de semmiképpen ne elégedjen meg ezzel.
  • Győződjön meg róla, hogy munkáltatója teljes mértékben befizeti ön után az éves járulékokat! Emellett takarítson meg annyit, amennyire lehetősége van.
  • Tudjon meg többet a nyugdíj-előtakarékossági lehetőségekről! Ha szükségét érzi, kérjen segítséget szakembertől, pénzügyi tanácsadótól.
  • Nézzen utána a hosszú távú megtakarításoknak, hogy csökkentse az adók mértékét.
  • Készítsen biztonsági tervet arra az esetre, ha a tervezett idő előtt kell nyugdíjba mennie! Határozza meg az esetleges életmódbeli változásokat, amelyekkel költségeit csökkenteni tudja. Kisebb lakásba költözhet például, vagy támaszkodhat a különböző biztosítások nyújtotta biztonságra is.
  • Fontos, hogy beszéljen a nyugdíjas évekről családjával és közeli barátaival. Minden nő nyugdíjas tervének része kell, hogy legyen egy őszinte beszélgetés szeretteivel saját céljairól, és arról, hogyan segíthetik őt ezek elérésében.

Az Aegon Magyarország oldalán egy speciális online nyugdíj-kalkulátor segítségével most bárki kiszámolhatja, hogy körülbelül mekkora nyugellátásra számíthat, és mekkora összeget kell félretennie, hogy a mostani igényeknek megfelelő, gondtalan nyugdíjas éveket biztosíthasson saját maga számára.

„A januártól bevezetett adójóváírás régóta meglévő hiányt pótol az egyéni élet- és nyugdíjbiztosítási piacon. A jelenlegi jogszabályok szerint a nyugdíjbiztosításra befizetett összeg 20 százaléka jár személyi jövedelemadó (szja) kedvezményként a befizetőnek. Az adójóváírás legfeljebb évi 130 ezer forint lehet, és a 2013. december 31. után kötött nyugdíjbiztosításokra vehető igénybe” – hívta fel a figyelmet Tavaszi Beatrix, az Aegon Magyarország életbiztosítási termékfejlesztési igazgatója.

A nyugdíjkalkulátort megtalálják a www.nyugdijkalkulator.aegon.hu vagy a www.nyugdijszamolo.aegon.hu oldalon.

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább