A munkaadók ma még nem támogatják a rugalmas nyugdíjazást

Aegon Nyugdíjfelkészültségi Kutatás 2015 – 3. rész

A munkaadók ma még nem feltétlenül veszik figyelembe olyan munkakörnyezet megteremtésének az előnyeit, amely a nyugdíjkorhatár felé közeledő munkatársak számára is vonzó lehet. A munkavállalók arról számoltak be, hogy a munkáltatók vajmi keveset tesznek a fokozatos nyugdíjba vonulás elősegítéséért.

A kutatásban résztvevő 55 év feletti munkavállalók csupán 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a munkáltatójuk lehetőséget biztosít a teljes munkaidős foglalkoztatásból a részmunkaidős foglalkoztatásra való átállásra a nyugdíjkorhatár közeledtével.

A rohamosan változó világban a továbbképzés és az új készségek elsajátítása különösen fontos azoknak az idősebb munkavállalóknak, akik a hivatalos nyugdíjkorhatárt követően is alkalmazásban szeretnének maradni. Ennek némileg ellentmond, hogy az 55 év feletti munkavállalók csupán 9 százaléka jelezte, hogy munkaadója átképzési lehetőségekkel támogatja a fokozatos nyugdíjba vonulást. Vannak, akik szeretnék megmaradni a jelenlegi beosztásukban, mások új, vagy kevésbé megterhelő lehetőségekre lennének nyitottak. Az ehhez szükséges készségek megléte tud lehetőséget teremteni arra, hogy valaki a nyugdíjkorhatár után is alkalmazásban maradjon.

A felmérésben résztvevő, véglegesen még nem nyugdíjba vonultak 50 százaléka azt mondta, hogy a munkáltatója nem ad elég információt és támogatást a nyugdíjas évekre való felkészüléshez. A legtöbben Spanyolországban, Lengyelországban, Magyarországon és Japánban gondolják így, abban a négy országban, ahol a munkavállalók a legkevésbé derűlátóak a nyugdíjazással kapcsolatban. 

A nyugdíj előtti munkáltatói támogatás hiányának ellenére az idősebb munkavállalók lojálisak.
Az 55 
év felettiek közel fele (48 százaléka) ragaszkodik a munkáltatójához, és 73 százalékuk szeretne a jelenlegi munkáltatójánál dolgozni egészen a nyugdíjba menetelig, ha erre lehetőségük adódik. Az 55 év felettieknek csupán 17 százaléka véli úgy, hogy a következő egy év során új munkahelyet fog keresni, szemben a 25-34 év közöttiek 37 százalékával. Ez azt is jelenti, hogy a munkáltatóknak jobban megtérül, ha az idősebb munkatársakat képzik. Ám ismét rá kell mutatnunk arra a tényre, hogy az idősebbek közül nagyon kevesen számoltak be arról, hogy a munkáltatójuk támogatja a fokozatos nyugdíjazást. 

A népesség elöregedésének kedvezőtlen hatása van a munkáltatókra. Évtizedek óta a munkáltatók minden üzleti gyakorlatukat arra a feltételezésre építették, hogy a munkavállalóik egy adott életkorban fognak nyugdíjba menni. Amit a munkáltatók még nem feltétlenül vesznek számításba, hogy az aktív korcsoport aránya a teljes lakosság lélekszámához képest folyamatosan csökken. Amikor a Baby Boomerek nyugdíjba mennek, kevesebben lesznek, akik a helyükre léphetnek. A munkáltatóknak jobban fel kell készülniük az utódlás megtervezésére, és a munkaerővel kapcsolatos esetleges nehézségek elkerülésére, ami egyben lehetővé tenné azt is, hogy távlatot adjanak munkavállalóiknak a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségével.

2. sz. ábra: Milyen lehetőségeket kínálnak a munkáltatók a rugalmas nyugdíjba vonulásra?
Az alábbiak közül mely lehetőségeket kínálja az ön munkáltatója a fokozatos nyugdíjbavonulás elősegítésére? –
Bázis: Akik nem mentek még véglegesen nyugdíjba (14,400)
2 - nyugdijkutatas

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább