Még a magas jövedelműek is családjuk támogatására szorulhatnak nyugdíjas korukban

Minden ötödik magyar attól tart, nem lesz elég pénze az egészségügyi kiadásokra

Minden ötödik közepesnek számító éves jövedelemmel rendelkező magyar rendkívül pesszimista azzal kapcsolatban, hogy idős korában lesz-e elég pénze fedezni a felmerülő egészségügyi kiadásait. Az emberek negyede arra számít, hogy nyugdíjas éveiben gyermekei anyagi támogatására lesz szüksége – derült ki az Aegon harmadik nemzetközi nyugdíj-felkészültségi felméréséből. A biztosítónál az elmúlt hónapokban azt tapasztalták, hogy az öngondoskodást a prémium ügyfélkör kezdi el időben.

Még a közepes és magas éves jövedelemkategóriába tartozó magyarok is tartanak a nyugdíjas évektől. A közepes jövedelműek 41 százaléka nagyon vagy valamelyest pesszimista azzal kapcsolatban, hogy neki és partnerének, illetve házastársának lesz elegendő pénze arra, hogy egészségügyi kiadásait fedezze idős korában. A magas jövedelmi kategóriába tartozó válaszadók 28 százaléka állította ugyanezt – derült ki az Aegon harmadik nemzetközi nyugdíj-felkészültségi felméréséből.

A közepes jövedelműek ötöde, a magas jövedelműeknek pedig tizede kifejezetten pesszimista ebben a kérdésben. Előbbieknek csupán 15 százaléka nagyon optimista, utóbbi kategóriában ugyanez az arány 21 százalék.

„Figyelembe véve a globális és európai trendeket, illetve a közismert tényt, hogy öregedő társadalomban élünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy tétlenül végignézzük az állami, felosztó-kirovó típusú nyugdíjrendszerek majdani összeomlását, és kizárólag az államtól várjuk majd a segítséget. Az időskori szabadságunkat öngondoskodással „válthatjuk meg”” – mondta Szanyi Bálint, a Prémium Üzletág Kiemelt Nyugdíjbiztosítási szakértője.

Az Aegon nyugdíjkutatási eredményeiből az is kiolvasható, hogy a közepes éves jövedelemmel rendelkezők csaknem negyede (24 százalék) úgy véli, nyugdíjas korában szüksége lesz gyermekei anyagi támogatására. A válaszadók 5 százaléka azt mondta, szülei segítségére szorul majd, 6 százalékuk pedig valamely más családtag – például a partner, házastárs – támogatásával számol. A magas éves jövedelműek 15 százaléka gondolja, hogy gyermekeitől kell majd támogatást kérnie, 6 százalékuk valamely másik családtagra számít. Magas a bizonytalankodók aránya: a közepes jövedelműek 41 százaléka nem tudja megmondani, lesz-e szüksége anyagi támogatásra, a magas jövedelműeknek több mint negyede (26 százalék). A közepes jövedelműek mindössze alig harmada (31 százalék) állította, hogy biztosan nem lesz szüksége más támogatására idős korában. A magas jövedelműek negyede vélekedett ugyanígy.

A közepes jövedelműek 55 százaléka szerint partnerük, házastársuk anyagi támogatása nagyon vagy rendkívül fontos lesz majd a nyugdíjas évek során. Még a magas jövedelműek több mint fele (53 százaléka) is így vélekedik.

„Az eredmények már csak azért is lehangolóak, mert ebben az összesítésében a jelenleg alacsony jövedelműnek számító válaszadók adatai nem szerepelnek. Az általuk adott válaszok tovább rontanák a képet, ami egyértelműen arról árulkodik, hogy még a magas fizetéssel rendelkező magyarok nagy részének is kétségei vannak saját időskori anyagi biztonságával kapcsolatban. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy lehetőség szerint minél előbb elkezdjünk összegyűjteni a megtakarításokat a nyugdíjas évekre” – hívta fel a figyelmet Havas Gábor, az Aegon Magyarország Prémium Üzletágának vezetője.

Az Aegonnál azt tapasztalják, hogy az érintettek közül a prémium ügyfélkörbe tartozók kezdik el időben az öngondoskodást. A Prémium Üzletágban két hónap alatt közel 100 prémium nyugdíjbiztosítást értékesítettek. A statisztikákból az is kiderült: az ügyfelek 2/3-a férfi, 1/3-a nő, és átlagosan havi 35.000 Ft-ot tesznek félre nyugdíjbiztosításban. A szerződők 38 százaléka 40 évnél fiatalabb.

„Míg a havi 25 ezer forint megtakarított összegtől elérhető Premium terméket fele-fele arányban választották férfiak és nők, addig a havi 50 ezer forint megtakarított összegtől elérhető Prestige terméket 80 százalékban férfiak és 20 százalékban nők kötötték” – mondta el Szanyi Bálint.