A fővárosi vihar mérlege az Aegonnál: közel 600 milliós kár

 

A múlt heti vihar hatalmas károkat okozott Budapesten: az összes bejelentés közel negyede a XXII. kerületből érkezett. Pesterzsébetből és a XVI. kerületből is több százan jelentettek kárt.

Budafok-Tétényről jelentették a károk közel negyedét

Múlt hét szerdán Magyarországra érkező vihar miatt több mint 597 millió forintnyi kárt jelentettek az Aegon Magyarország budapesti ügyfelei. Több mint 4 000 bejelentés érkezett, többségük, szám szerint 882 Budafok-Tétényből, a XXII. kerületből. A kárérték itt meghaladta a 170 millió forintot, vagyis az összes fővárosi kárigény több mint negyede ebből a kerületből érkezett. A vihar jelentős károkat okozott a XX. és a XVI. kerületekben is. A két kerületből összesen 886 bejelentés érkezett és a kárérték elérte a 120 millió forintot.

A vihar a főváros déli, dél-keleti részeire csapott le a legkeményebben és okozta a legnagyobb károkat, míg az északi kerületeket megkímélte. A legkevesebb bejelentést, mindössze hatot, a IV. kerületben tették. A főváros mellett Érd, illetve Székesfehérvár volt a leginkább érintett település.

 „Budapestre és Pest megyére az ország keleti megyéiből irányítottunk át kárszakértőket a kárfelmérés meggyorsítására” – nyilatkozta Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese. – „Az intézkedéseknek köszönhetően a károk 60%-ra már rendezésre is került.”

A nyári időszakban a viharok, zivatarok gyorsan, akár naponta többször is kialakulhatnak. A heves eső, jégeső, vagy nagy erejű szél okozta károk arányát azonban mérsékelhetjük, ha néhány egyszerű tanácsot megfogadunk:

  • Mielőtt elmegyünk otthonról, érdemes ellenőrizni az ablakokat, hogy be vannak-e zárva.
  • Ha hosszabb időre, több napra elhagyjuk otthonunkat, az elektromos készülékeket érdemes áramtalanítani, hogy megelőzzük a villámcsapás okozta károkat, vagy megelőzzünk egy elektromos zárlatból kialakuló tüzet.
  • A kerti bútorokat vigyük fedett vagy védett helyre, ha nem tartózkodunk otthon.
  • A ház körül található fák meggyengült ágait vágjuk le, ellenőrizzük rendszeresen az épület tetőszerkezetét!
  • Nyáron mindig fokozottan figyeljünk az időjárás-előrejelzésre, ha felkészülünk, megvédhetjük nemcsak értékeinket, de saját és családunk biztonságát is!