Fiatalon kell felkészülni a nyugdíjas évekre

Október 1. az Idősek Világnapja

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. Napjainkban kb. 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet. Magyarországon az előrejelzések szerint 2050-re 30 ezerrel több hetven éves ember él majd, mint harminc éves. Azért, hogy a nyugdíjas évek ne az életszínvonalunk csökkenéséről szóljon, érdemes időben elkezdeni az anyagi felkészülést.

A magyarok főként negatív kifejezéseket társítanak a nyugdíjas évekhez: 53 százalékuk a bizonytalansággal, 37 százalékuk a szegénységgel társítja az időskort. A pozitív képzettársítás kevésbé jellemző ugyan, de tízből négy embernek a szabadidő, kettőnek pedig a szabadság jut eszébe, ha a nyugdíjra gondol – a többi között ez derült ki az Aegon 2014-es nyugdíjkutatásából. A felmérést idén januárban és februárban online kérdőív segítségével készítették el 15 országban – köztük Magyarországon –, összesen 16 ezer ember részvételével.

Hazánkban a dolgozók 45 százalékának semmilyen terve nincs a nyugdíjra való felkészülésre, 50 százalék válaszolta, hogy megtervezte a felkészülés lépéseit, azonban csak 5 százalékuk írta le azt. Az emberek háromnegyedének nincs vészforgatókönyve arra az esetre, ha nyugdíjazása előtt munkaképtelenné válna – ez a felmérésben résztvevő országok közül a legmagasabb érték.

Magyarországon az előrejelzések szerint 2050-re 30 ezerrel több hetven éves ember él majd, mint harminc éves. A magyarok 78%-a szerint ráadásul a jövő nyugdíjasai rosszabb anyagi helyzetben lesznek, mint a maiak.
Biztató adat azonban, hogy felfutóban vannak a nyugdíjbiztosítások, amelyeket adókedvezménnyel ettől az évtől lehet kötni.

„A 2014. január 1-jétől bevezetett adójóváírásnak köszönhetően jelentősen nőtt a nyugdíjbiztosítások iránti érdeklődés. Amíg korábban szűkös anyagi körülményeikre hivatkozva sokan hezitáltak, most az adókedvezmény lehetősége megkönnyíti a döntést” – mondta Tavaszi Beatrix, az Aegon Magyarország lakossági termékfejlesztési és termékmenedzsment igazgatója. Az Aegon Magyarország októbertől új nyugdíjbiztosítási termékekkel bővíti kínálatát: az Aegon Relax és az Aegon Tempo biztosításokkal.

Az Aegon egy speciális online nyugdíjkalkulátorral is segíti azokat, akik szeretnék megtudni, hogy körülbelül mekkora nyugellátásra számíthatnak, és mekkora összeget kell félretenniük ahhoz, hogy az igényeknek megfelelő nyugdíjas éveket biztosíthassanak saját maguk számára. A nyugdíjkalkulátort megtalálják a www.nyugdijkalkulator.aegon.hu oldalon.

Sajnos az idősek és nyugdíjasok kiemelt célpontjai a bűnözőknek, ennek oka lehet a kiszolgáltatottság, az óvatosság hiánya, a gondatlanság, a hiszékenység, az egyedüllét, vagy a védekezésre képtelen állapot is. Az Idősek Világnapja alkalmából az Aegon Magyarország szakértői összeállítottak néhány jótanácsot, amellyel Ön, vagy a környezetében élő idősek elkerülhetik az áldozattá válást.

  • Ha családi házban vagy földszinti lakásban lakik, szereltessen rácsot az ablakra. A bejárati ajtót akkor is tartsa zárva, ha otthon tartózkodik!
  • Ha csengetnek, ellenőrizze, hogy ki keresi. Használjon széles látókörű “kukucskálót”!
  • Ne tárja ki az ajtaját idegennek! Kérjen igazolványt, azonosítsa az illetőt, de közben figyeljen rá, hogy ne engedje be a lakásba.
  • Ne tartson otthon 100 ezer Ft feletti összeget, értékeit pedig zárja el biztonságos helyre!
  • Igyekezzen jó viszonyban lenni szomszédjaival, és figyeljenek egymásra.
  • Az ingyenes orvosi vizsgálatot, ajándékcsomagot ígérő termékbemutatókkal is érdemes vigyázni. Sajnos sok esetben a gyanútlan érdeklődő megfélemlítésétől sem riadnak vissza a szélhámosok. Olyan is előfordult már, hogy vészjósló, hamis értékeket tartalmazó “orvosi lelettel” próbálták rábírni az illetőt a többszázezer vagy akár többmilliós “csodaműszer” megvásárlására.