Induljon a nyár, irány Ausztria és Bécs!

A PetersPlanet és az Alfa Biztosító közös projektjében júniustól júniusig, nyártól nyárig ajánl egy éven keresztül minden hónapra úticélt Szűcs Péter, a Dharma című regény szerzője. Az országokat, városokat és különböző kultúrákat bemutató sorozat apropója egy különleges évforduló. A sokszínűség alapítása óta meghatározó az Alfa Biztosító és tulajdonosuk, az idén kétszáz éve – a kulturálisan, etnikailag, és földrajzilag sokszínű Osztrák–Magyar Monarchia szívében, Bécsben létrejött – Vienna Insurance Group működésében.
Induljon a nyár, irány Ausztria és Bécs!

A PetersPlanet és az Alfa Biztosító közös projektje - nyitókép

Az első úticélt együtt választottuk, közös értékeink a sokszínűség és a fenntarthatóság mentén. Így az első úticél a szomszédos Ausztria és Bécs városa lett. Vonattal is elérhető, biztonságos, jól ismerjük és még sosem okozott csalódást. A szomszédos országok közül Ausztriában fordultam meg a legtöbbször. Volt idő, amikor koncertekre, kiállításokra és vásárolni jártam a szomszédba, aztán eljött az az idő, amikor kiküldetés és szakmai út volt a cél, egy pár éve pedig leginkább pihenni és felfedezni járok Ausztriába. Az egyik, minden korszakban meghatározó élményt a Bécsben látható kiállítások adták és adják, ezért először ezek közül válogattam.

Lovaskocsi Bécs utcáin

Erre a nyárra egy különleges világot ajánlok az ALBERTINA Múzeumból: pár hete nyílt Gregory Crewdson retrospektív kiállítása. Bár ő a világ egyik legismertebb fotósa, a neve mégis keveseknek cseng ismerősen itthon. A Brooklynban született művész három és fél évtizednyi munkásságából válogatott anyagban az amerikai álomtól távolodó társadalom hanyatlását vizsgálja. Elgondolkodtató, különleges hangulatú, több rétegű képei sokáig a látogatóval maradnak. Az ALBERTINA századik születésnapja alkalmából megrendezett tárlaton látható Roy Lichtenstein pop art világa, ami ezen a nyáron már csak alig pár hétig, július 14-ig látogatható. Érdemes a múzeum klasszikusaival, a Monet-tól Picasso-ig válogatott képanyaggal összekötni a látogatást.

Bécs a mai napig sokszínű maradt, és több okból is nagy ajándék nekünk, a közelében élőknek. Okkal választják rendre a világ legélhetőbb városának, mindig sok minden történik benne, ráadásul egy olyan díszletben, amiért a világ távoli kontinenseiről sokan utaznak ide. Nekünk meg elég vonatra pattanni, Bécs Budapesttől 220 kilométerre van, a menetidő pedig kettő óra és huszonöt perc. Bécs tele van nem várt meglepetésekkel, nekem az egyik ilyen Grinzing, ahová fröccsre hívott az egyik kint élő barátom, de előtte megmutatta a kelta faösvényt, ami egészen különleges élményt nyújt azoknak, akik érzékenyek a természet energiáira. Grinzing kreatív energiában is gazdag, Beethoven egyszer egy egész nyarat töltött el itt, a ház, ahol akkor élt, ma koncertterem. Kedves barátom elmondása szerint Grinzingben egykor boszorkányszombatokat is tartottak ott, ahol ma a kelta faösvényt találjuk.

Akit érdekel a kelta fahoroszkóp, a születési ideje alapján megtalálhatja a sajátját is egy rövid leírással. Megtudtam, hogy fahoroszkópom a kőris, és azt is, hogy a kőrisek „nagy utazók.” A kedvenc helyem Bécsben, ahová mindig elzarándokolok és szeretettel ajánlom mindenkinek a Palmenhaus, a Burggarten egyes szám alatt található és van, amikor sorba kell állni, hogy az ember bejusson, de van – e annál nagyobb élvezet, amikor egy császárváros botanikus kertjében, pálmafák között kávézik és máktortázik az ember?

Egy csésze kávé és máktorta Bécsben

Másik nagy kedvencem a Naschmarkt, ahol kedvencemhez, a rózsabimbó teához tudom megvásárolni az autentikus hozzávalókat. Rózsabimbó és kardamom kell hozzá, az egyik legjobb ital, amit el tudok képzelni. Klasszikus szállásokból a Hotel Bristol és az Altstadt Vienna lett a kedvenc az elmúlt évtizedből, de emlékezetes éjszakákhoz ajánlom 25hours Hotel Vienna at MuseumsQuartier szobáit. Ez utóbbiban maga Bécs városa szállásolt el, amikor az Eurovíziós Dalfesztiváról tudósítottam és hamar megértettem, hogy miért ezt választották, amikor becsekkoltam.

Virágbolt Bécsben

Élményekben gazdag nyarat, jó Bécs élményeket kívánok!