Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Így vezess zöldebben: 3 tipp a fenntarthatóbb autózáshoz

A globális felmelegedés növekvő fenyegetése miatt életünk számos részét át kell gondolni, és ez alól nem kivétel az autós közlekedés sem.

3 tipp a fenntarthatóbb autózáshoz

Ha erről esik szó, sokan rögtön olyan jelentős változtatásokra gondolnak, mint az autóról való teljes lemondás vagy annak lecserélése egy környezetkímélőbb modellre. Pedig számos kisebb mértékű, ám annál nagyobb hatású lépést tehetünk autónk napi használata során is. Az alábbiakban ehhez adunk tippeket.

Szélvédőtörés esetén csere helyett válasszuk a javítást!

A nyári hónapokban az autósokat érintő leggyakoribb káresemények egyike a szélvédőtörés, például jégeső vagy kavicsfelverődés miatt. Ilyenkor sokan az üveg cseréje mellett döntenek abban az esetben is, ha a szélvédő javítható lenne. Pedig az elmúlt időszak energiaárrobbanása miatt jelentősen megemelkedtek az üveggyártás költségei, nem beszélve arról, hogy minden legyártott szélvédő növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását. Azzal is óvhatjuk a környezetünket, ha szélvédőtörés esetén – amennyiben ez lehetséges – a csere helyett a javítás mellett döntünk.

Vigyük rendszeresen szervizbe az autót, és ellenőrizzük az abroncsok nyomását!

Rendszeresen ellenőrizzük az abroncsok nyomását!

Tudtad? Azzal is csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, ha rendszeresen szervizeltetjük az autónkat. Már egy olyan apró lépésnek is nagy szerepe lehet, hogy egy-egy tankolásnál ellenőrizzük a guminyomást. Az alacsony nyomás ugyanis egyrészt rövidíti az abroncs élettartamát, másrészt alacsonyabb üzemanyag-hatékonyságot eredményez. Általánosságban is érvényes, hogy minél jobb állapotban van az autónk, annál inkább képes az optimális futásra, és ezáltal a környezetkímélőbb fogyasztásra.

Sajátítsunk el környezetkímélő vezetési szokásokat!

Kevesen tudják, hogy a vezetési stílusunk is befolyásolja, mennyi káros anyagot juttatunk egy autóút során a levegőbe. Például érdemes már rövidebb – akár fél percet meghaladó – várakozás esetén is leállítani a motort, illetve ajánlott kerülni a gyakori fékezést és sebességváltást. Ha pedig előre tervezünk, és a legoptimálisabb útvonalon közelítjük meg az úticélunkat, azzal időt, pénzt és üzemanyagot spórolunk. Ezen szokások elsajátításával sokat tehetünk azért, hogy minél kisebb karbonlábnyom kötődjön az autós közlekedésünkhöz.

Nemcsak úgy válhatunk tehát környezettudatos autósokká, ha zéró kibocsátású autóval járjuk az utakat. A fenti egyszerű lépésekkel egyszerűen, és akár azonnal elindulhatunk a zöldebb jövő felé vezető úton.

Kár esetén, végezze el a kárbejelentést online. Részletek

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább