Biztonságban az interneten – nyaralás alatt is

A nyaralás alatt sem szabad megfeledkezni arról, hogy a kiberbűnözők számára nincs határ: akár több száz vagy ezer kilométeres távolságból is kihasználhatják figyelmetlenségünket.
A felhőtlen kikapcsolódás során hajlamosak vagyunk óvatlanabbul használni digitális eszközeinket, meggondolatlanul internetezni, amivel akaratlanul is könnyebbé tesszük a támadók dolgát. Ezért fontos, hogy személyes adatainkat, eszközeinket, valamint internetes azonosítóinkat a nyaralás alatt is körültekintően használjuk, és – ilyen szempontból is – felkészüljünk a vakációra.

Digitális biztonságban – nyaralás előtt
Még utazás előtt győződjön meg arról, hogy készüléke szoftverei, alkalmazásai naprakészek. Szükség esetén frissítse őket, hogy rendelkezzenek a legújabb biztonsági javításokkal. Ellenőrizze, hogy megfelelő hosszúságú és erősségű jelszavakat használ-e – alkalmazzon többlépcsős hitelesítést! Állítsa be a „Find my phone!”, azaz a telefonkereső funkciót – Androidos készülék esetében a Google-fiókban, iOS-nél pedig az iCloudban lehet megtenni –, amivel megtalálhatja a készüléket, és szükség esetén akár adatokat is törölhet róla távolról. Készítsen eszközeiről biztonsági mentést, és a másolatot jól védett helyen tárolja.

Annak érdekében, hogy mobilján biztonságosan tudjon majd internetezni – kerülve a nyilvános WiFi-ket –, tájékozódjon mobilszolgáltatójánál a külföldi adathasználat feltételeiről!

A nyaraláshoz interneten foglal szállást? Előre vált jegyet egy programra? Bármilyen tranzakciót is kezdeményez online, mindig legyen körültekintő, csak megbízható szolgáltató weboldalát használja: az adathalász csalók rendkívül kifinomult módszereket alkalmaznak arra, hogy hozzájussanak adataihoz.

Az elkövetők ugyanakkor nagy szállásfoglaló odalakon is megjelenhetnek, hogy hamis hirdetésekkel tévesszék meg a szállást keresőket. Ha egy lehetőség túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, gyanakodjon! Érdemes ellenőrizni a szálláshelyre és a házigazdára vonatkozó értékeléseket is: ezekben lehet utalás arra, hogy hamis ajánlattal van dolgunk. A csalók különböző indokokat felhozva sokszor a foglalási platformon kívül kérik a szállás díját, például valamilyen alkalmazás vagy banki átutalás útján. Az ilyen kéréseknek soha ne tegyen eleget, foglalását mindig a bevált foglalási platformon keresztül rendezze!

Digitális biztonságban – a nyaralás alatt
Érdemes megfontolni, hogy az útra ne a legértékesebb, legtöbb adatot tartalmazó laptopot, telefont vigye. Ha van rá mód, olyat vigyen magával, ami csak a legszükségesebb programokat, illetve információkat (pl. szobafoglalás visszaigazolása, névjegyzék) tartalmazza, személyes adatait, különböző online fiókok eléréseit, esetleg eltárolt felhasználói azonosítóit nem! Mindenképpen állítson be telefonján, tabletjén zárolást, amihez a feloldó kódot vagy mintát csak Ön ismeri!

Az üdülés alatt lehetőleg kerülje a nyilvános WiFi-hálózatokat, inkább a mobilszolgáltatója által biztosított moblilinternetet használja – éttermekben, szállodában is. Ha mégis WiFi-re csatlakozna, ne jelentkezzen be online fiókjaiba! A legbiztonságosabb, ha minden szükségtelen funkciót kikapcsol a készülékén, azaz lekapcsolja a WiFi- és Bluetooth-kapcsolatokat, valamint minden olyan szolgáltatást, alkalmazást leállít, amit nem használ a nyaralás alatt.
Készülékeihez ne csatlakoztasson bizonytalan eredetű töltőt, adathordozót vagy más eszközt, például ismeretlen trafikban elérhető, fotók nyomtatására használt terminált. Ha ráérnek azok a fényképek, később itthon biztonságosan kinyomtathatja őket! Ha aggódik, hogy egy hosszabb kirándulás vagy utazás közben lemerül a telefonja, vigyen magával powerbankot, vésztöltőt!

A vakáció alatt rendszeresen ad hírt magáról a közösségi médiában? Legyen körültekintő, önkéntelenül se adjon meg magáról túl sok információt – illetéktelenek tudhatják meg például, hogy nem tartózkodik otthon.
Legyen körültekintő az utazás előtt, hogy a nyaralás már valóban gondtalanul teljen, és utólag se érjék kellemetlen meglepetések!

Az internetes csalások legjellemzőbb típusait, valamint azt, hogy hogyan lehet védekezni ellenük, megismerheti a Digitális biztonság tartalmaiból.