A kötelező biztosítás váltása

A biztosító váltás törvényileg szabályozott, ezért érdemes megismerni a legfontosabb tudnivalókat. Ha biztosítót szeretnénk váltani, legkésőbb a biztosítási évforduló előtti 30. napig írásban fel kell mondanunk meglévő kötelező biztosításunkat (a felmondásnak már a 30 napos határidő előtt be kell érkeznie a régi biztosítóhoz). Így legalább 30 napunk van eldönteni, hogy melyik biztosítónál fogjuk azt újra megkötni, vagy esetleg ugyanannál újrakötni. Döntés előtt célszerű tájékozódnunk az elérhető kedvezményekről, egyéb díjcsökkentési lehetőségekről, illetve a biztosítótársaságról is. Ha későbbi időpontban mondjuk fel kötelező biztosításunkat, akkor az új szerződés semmisnek tekintendő, és a régi szerződésünk marad érvényben.

Fontos tudnivalók a kötelező biztosítás váltásról!

Mikor van a kötelező biztosításom évfordulója?

Ha Ön 2010. január 1-je előtt kötötte kötelező biztosítását, akkor a szerződés évfordulója a mindenkori naptári év első napja, azaz január 1-je. 2010. január 1-jétől azonban a törvény lehetőséget ad az ún. évközbeni fordulóra, ami azt jelenti, hogy ha Ön pl. 2012. április 15-én kötötte szerződését, akkor a biztosítás évfordulója 2013. április 15-én lesz (és nem január 1-jén!).

Igaz, hogy a biztosítók már évközben is bármikor új díjtarifát hirdethetnek?

Igen. Az eddigi szabályozás szerint csak évente egy alkalommal, október 30-án tehették közzé új díjaikat a biztosítók („kötelező biztosítási kampány”). 2013. január 1-jétől ez megváltozik, és évente többször is új díjtarifát hirdethetnek a társaságok.

Fontos azonban, hogy a díjváltozás hatályba lépése előtt 60 nappal nyilvánossá kell tenni az új díjakat, ezek azonban csak  új díj hatálybalépését követő évfordulójú szerződésekre lesz alkalmazható. A díjak egyszerű és gyors tanulmányozásához, összehasonlításához használjon kötelező biztosítási online kalkulátort!

 

Kötelező biztosítás kalkulátor
További információk a kötelező biztosításról

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább