Széllel szemben kell vitorlázniuk a befektetőknek

A gazdasági ciklus és a kamatok nagysága. E két tényező az, amely döntően befolyásolhatja a befektetési eszközök árazási szintjét – hangzott el az Aegon Prémium ügyfélklub rendezvényén. A következő időszakban felpörgő gazdaságra és növekvő kamatokra kell számítani. Ilyen helyzetben pedig aktív befektetési politikát kell folytatni azoknak, akik hasznot szeretnének elérni megtakarításaikon.

A gazdasági ciklusokat immár évtizedek óta az USA gazdasága határozza meg. Ami ott történik, egy-két év múlva megtörténik a többi nagy gazdaságban (Európa, Japán, Kína stb.) is. A fellendülés általában 5-7 évig tart, az utolsó 2-3 évben azonban már túlhevül a gazdaság, és jön a visszaesés. Ezekkel a gondolatokkal kezdte az idei befektetési lehetőségekről szóló előadását Telegdi René, a Concorde Alapkezelő Zrt. üzletág igazgatója, majd kifejtette, hogyan is alakulhat e két fontos mutató a következő hónapokban.

A gazdasági ciklusokat illetően bizakodók lehetünk, hiszen Amerikában épp gazdasági fellendülés van. Az új elnök, Donald Trump ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagjának köszönhetően a konjunktúra várhatóan folytatódni fog. Az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed-nek azonban résen kell lennie és ha kell, sorozatos kamatemeléssel meg kell próbálnia elkerülni a gazdaság túlhevülését. Európa eközben épp ott tart, mint az Egyesült Államok 1-2 évvel ezelőtt. Nagy baj itt sem lehet, hiszen ahogy korábban mindig, valószínűleg az amerikai mintát követve felpörög majd az európai gazdaság is. Erre utal, hogy az elmúlt 1-2 évben már egyértelműen látszanak a javulás jelei. Az igazi veszély Kínában fenyeget. Az ázsiai ország egy valódi időzített bomba. A nominális GDP növekedésnél nagyobb ütemben hízott a hitelezés, miközben valószínűleg sok meg nem térülő beruházást is finanszíroztak ezek a hitelek. Ráadásul a dollár 6 éve tartó folyamatos erősödése miatt a feltörekvő országok hitelterhei egyre nőnek.

Az elmúlt 5-7 évben a közép-kelet-európai régió teljesen más utat járt be, mint akár az USA, akár Európa – emlékeztetett Telegdi René. A régióban komoly strukturális átalakulások zajlottak le, ezzel párhuzamosan pedig komoly hitelállomány leépülésnek is szemtanúi lehettünk. A reálgazdaságban zajló kedvező folyamatokkal szemben nagyon alacsony árazottság tapasztalható a régióban, ami felkeltette a befektetők figyelmét, akik alaposan bevásároltak az itteni eszközökből. Ez a magyarázata annak, hogy a magyar tőzsde az elmúlt 12 hónapban a régió legjobb teljesítményét nyújtotta. A gazdasági növekedés ugyan nem volt erős, ám ciklikus okok miatt a következő években akár gyorsulásra is lehet számítani.

A gazdasági cikluson túl rendkívül fontos kérdés az is, vajon mi fog történni a befektetések sorsát szintén meghatározó kamatokkal? Ezek olyan alacsony szinten vannak, hogy a Concorde Alapkezelő üzletág igazgatója szerint nem maradhatnak így. Az USA-ban a gazdasági növekedés beindulásával karöltve egyre nő a munkavállalók bérigénye. Ezen felül arra is számítani kell, hogy Trump tervezett intézkedései (protekcionizmus, globalizáció ellenesség stb.) áremeléseket okoznak. E két tényező együtt az infláció növekedéséhez vezet az Egyesült Államokban, ami lépéskényszerbe hozza az ottani jegybankot. A kamatemelés tehát elkerülhetetlennek látszik.

Az európai kamatok ugyancsak rendkívül alacsonyak. Az Európai Központi Bank -0,40 százalékos kamata abnormálisnak mondható. A piacokat elárasztó pénzeső és az alacsony kamatok a válság kezelésére megfelelőek voltak, de most már egyre inkább hátrányt jelentenek. Az alacsony kamatok miatt megugró megtakarítások fékezik a gazdaságot, arról nem is beszélve, hogy az alacsony kamatok a bankok mérlegeit is rombolják. A kamatok emelkedése tehát Európában is meg fog történni, igaz, valamivel később, mint az Egyesült Államokban.

Összességében véve a befektetőknek remek reálgazdasági környezettel, emelkedő kamatokkal és növekvő inflációval kell számolniuk. Ennek a hasznát azonban nem biztos, hogy passzív befektetési stratégiával a részvénypiacokon le lehet majd fölözni! Könnyen előfordulhat például, hogy a megtermelődő extra jövedelem bérek formájában rontani fogja a vállalati profitokat. Széllel szemben kell hát vitorlázni, ami csak úgy lehet sikeres, ha a befektető aktív vagyonkezelőre bízza megtakarításai kezelését – javasolta Telegdi René.