Nyugdíjjal kapcsolatos vágyak és várakozások

A rendszeres megtakarításoké a jövő

2. rész – Nyugdíjjal kapcsolatos vágyak és várakozások

Az Aegon  Nyugdíjfelkészültségi Kutatása 2015-ben

 

A vizsgálatban részt vett 15 országot összehasonlítva a magyarok pesszimisták országuk gazdasági kilátásait illetően az elkövetkező egy évre. A megkérdezettek közel fele (47%) úgy véli, a helyzet romlani fog. Majdnem ugyanennyien (48%) úgy gondolják, hogy saját anyagi helyzetük nem fog változni, de nem elhanyagolható azoknak az aránya (29%), akik úgy érzik, a saját helyzetük romlani fog. A férfiak és a fiatalok általában optimistábbak a saját anyagi helyzetük javulását illetően.

  1. ábra: A gazdaság tovább fog romlani, de a személyes pénzügyek várhatóan változatlanok maradnak

Kérdés: Az elkövetkező 12 hónapban várható-e Ön szerint, hogy Magyarország gazdasága…? Az elkövetkező 12 hónapban várható-e Ön szerint, hogy a saját anyagi helyzete…? Bázis: Minden válaszadó (n=1.000)

3abra_nyugdij

Míg a nyugdíjas évekkel kapcsolatos vágyak megegyeznek a korábbi idősebb generációk életmódjával, azaz fontos vágy a barátokkal és családdal együtt töltött idő (63%), az utazás (60%), új szabadidős tevékenységek kialakítása (41%), a mostani munkavállalók nyugdíjas éveiben az aktív munkának is nagyobb lesz a szerepe. A munkavállalók csupán 35%-a nyilatkozott úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérésekor abbahagyja a munkát.

Amikor a felmérésben azt kérdeztük, milyen szavakra asszociálnak a nyugdíjas évekről, a magyarok vegyes érzésekkel viseltetnek a téma iránt. Míg 58% pozitív szavakra asszociált, a legtöbben aggódnak. 69% negatív szavakra asszociál, a listát a bizonytalanság vezeti (49%), második helyen a szabadidő (45%), utána a szegénység (34%), és a szabadság (31%) állnak.

  1. ábra: A magyarok többsége aktív nyugdíjas évekre vágyik

Kérdés: Az alábbiak közül melyek fontos elképzelések önnek a nyugdíjas évekre? Bázis: Minden válaszadó (n=1.000)

4abra-nyugdij

  1. ábra: A nyugdíjas évekkel kapcsolatos vélekedés általában negatív

Kérdés:  Az alábbi szavak közül melyek jutnak eszébe, ha a nyugdíjas évekre gondol? Bázis: Minden válaszadó (n=1.000)

5abra-nyugdij

 4. ábra: A válaszadók egyharmada tervezi úgy, hogy azonnal abbahagyja a munkát

Kérdés: Hogyan képzeli el a nyugdíjba vonulását? Bázis: nem teljesen/részben nyugdíjazottak (n=800)

6abra-nyugdij

A nyugdíjas évekkel kapcsolatos bizonytalanság okán a magyarok legfőbb aggálya a nyugdíjazásra való felkészülés anyagi terhe. A munkavállalók kicsit több, mint egytizede (12%) biztos abban, hogy kényelmes életet tud majd magának biztosítani nyugdíjas korában.

A várható egészségügyi kiadások fedezete a nyugdíjas lét másik buktatója. Rendkívül sokakat aggaszt a nyugdíjas korban az egészség megromlása.

A megkérdezettek közel fele (47%) optimista a saját egészségi állapotát illetően. Egyértelmű gondként merül fel az egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférés, ha azt vesszük alapul, hogy a munkavállalók 44%-a pesszimistán áll ahhoz a kérdéshez, hogy képes lesz-e a saját és a házastársa egészségügyi szükségleteit finanszírozni idős korban.

  1. ábra: 60%-nál többen nem bíznak abban, hogy kényelmes nyugdíjas éveket tudnak biztosítani maguknak

Kérdés: Összességében mennyire biztos abban, hogy teljesen nyugdíjba tud menni az Ön által kényelmesnek ítélt életszínvonalon? Bázis: nem teljesen nyugdíjazottak (n=900)

7abra-nyugdij

  1. ábra: Minden öt ember közül kettő pesszimista a nyugdíjaskori egészségügyi kiadások fedezését illetően

Kérdés: Amikor a saját nyugdíjas éveire gondol, mennyire optimista, hogy lesz elég pénze a saját (és a házastársa / partnere) egészségügyi költségeinek a fedezésére? Bázis: Minden válaszadó (n=1.000)

8abra-nyugdij

A magyarok többsége negatív a nyugdíjas évekkel kapcsolatban.
A magyarok a kutatásban részt vett országok közül a legnegatívabbak között vannak, ami a saját országuk gazdasági kilátásait, és a saját, rövidtávú pénzügyeiket illeti. Számos magyar pénzügyi közvetítő csődje is közrejátszhat abban, hogy a magyar lakosság közel fele (49%) bizonytalan a nyugdíjas éveivel kapcsolatban.

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább