Nyugdíj: csak az elvárások magasak

A leendő nyugdíjasok elvárásai igen nagyok a járandóságukkal kapcsolatban, hiszen átlagosan a jelenlegi jövedelmük közel háromnegyedével lennének elégedettek időskorukban – állapítja meg az a kutatás, amelyet 12 országban végeztek el az AEGON megbízásából. Ezzel együtt a felnőtt lakosság igen bizonytalan a nyugdíjkilátásait illetően.

Fontosabb eredmények:

  • A leendő nyugdíjasok elvárásai magasak: átlagosan a mostani jövedelmük 72 százalékával lennének elégedettek időskorukban
  • Ezzel együtt a felnőtt lakosság nem egészen ötöde vélekedik úgy, hogy a nyugdíjcéljait biztosan el is tudja érni, és a megfelelő életszínvonalat biztosítani tudja magának
  • Bár a leendő nyugdíjasok tisztában vannak azzal, hogy növelniük kellene nyugdíjcélú megtakarításaikat, többségük véleménye szerint ehhez a jelenleginél magasabb jövedelemre lenne szükség
  • A kilátásokat illetően erős a pesszimizmus: a válaszadók 72 százaléka úgy látja, hogy pénzügyi helyzete romlik, vagy változatlan marad a következő 12 hónapban

Nagyon komoly elvárásokat támasztanak időskori járandóságuk mértékével kapcsolatban a leendő nyugdíjasok: az AEGON megbízásából 12 országban elvégzett kutatás szerint a jelenlegi jövedelmük átlagosan 72 százalékával lennének elégedettek. Az átlagos érték országonként eltérő, ám figyelemre méltó, hogy pont Magyarországon a legmagasabb, 85 százalékos. A legalacsonyabb rátát az Egyesült Királyságban mérték: ott az érintettek jelenlegi jövedelmük átlagosan 61 százalékával is elégedettek lennének, ha most vonulnának nyugdíjba.

Azzal együtt viszont, hogy az elvárások helyenként irreálisan magasak, a kilátásait illetően jóval bizonytalanabb a lakosság: a válaszadók mindössze 19 százaléka vélekedik úgy, hogy nyugdíjas korára száz százalékban eléri majd jövedelmi céljait, és 14 százalék gondolja azt, hogy van esélye a megcélzott jövedelem háromnegyedének elérésére. Az is beszédes adat ugyanakkor, hogy a megkérdezettek 39 százaléka egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy mekkora jövedelemre számíthat majd nyugdíjas korában. A kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságot tükrözi az is, hogy a felmérésben résztvevők mindössze 14 százaléka teljesen biztos abban, hogy nyugdíjas korában az igényeinek megfelelő életszínvonalon élhet, és további 30 százalék azok aránya, akik ezt-többé kevésbé biztosítottnak látják. A válaszadók több mint ötöde – 21 százaléka – viszont egyáltalán nem látja biztosítottnak, hogy nyugdíjas korában az általa elvárt színvonalon éljen. Ennek a csoportnak a súlya viszont az átlagnál jóval magasabb Magyarországon és Lengyelországban: 46, illetve 55 százalék.

Annak ellenére – állapítja meg a felmérés –, hogy a lakosságnak nyilvánvalóan növelnie kell a nyugdíjcélú megtakarításait, rövid távon ennek lehetősége korlátozottnak tűnik.

A felmérés szerint a lakosság – nem túlságosan meglepő módon – a nyugdíjcélú megtakarítások növelésének legfőbb lehetséges eszközeként a fizetésemelést látja: azt, mint hatásos módszert 53 százalék jelölte meg, míg a második leginkább hasznosnak tartott ösztönző, a hosszú távú megtakarítások több adókedvezménnyel történő támogatása már csak 37 százalékot kapott. A megtakarítás legfőbb akadályának pedig – szintén nem meglepő módon – a pénzhiányt látják a megkérdezettek, 40 százalék nyilatkozott úgy, hogy számára jelenleg ez a legfőbb akadálya az előtakarékosságnak. Magyarországon különösen magas, 55 százalékos azoknak az aránya, akik a pénzhiányt látják a megtakarítás-növelés legfőbb gátjának.

A pénzügyi-gazdasági kilátásokat illetően pedig igen bizonytalan a lakosság. A válaszadók több mint háromnegyede – 78 százaléka – úgy véli, hogy a gazdasági környezet romlik, vagy változatlan marad a következő egy évben, és csak 19 százalék számít javulásra. Saját pénzügyi helyzetüket is óvatosan ítélik meg a megkérdezettek. Huszonnyolc százalék romlásra számít, 44 százalék nagyjából változatlan állapottal számol, és csak minden negyedik válaszadó várja, hogy javul pénzügyi helyzete a következő egy év során.

A kutatásról

Az AEGON megbízásából végzett kutatás – amelynek elkészítésében a a Transamerica Center for Retirement Studies és a Cicero Consulting működött közre – 12 ezer aktív, illetve már nyugdíjas felnőtt megkérdezésén alapul. Az „AEGON Retirement Readiness Survey 2013” című kutatást az érintett országokban – Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Japánban, Hollandiában, Lengyelországban, Spanyolországban, Svédországban, az USA-ban és Nagy-Britanniában – 2013 januárjában és februárjában készítették el.

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább