Hol tartjuk a napi kiadásokra szánt pénzünket – bankszámlán vagy a sublótban?

Február 1-jétől ingyenesen vehetünk fel havonta kétszer, összesen 150.000 Ft-ot bankunktól. A lakosság nagy része már élt a lehetőséggel és igényelte az ingyenes készpénzfelvételt. A lakásbiztosítás szempontjából ez igen fontos kérdés, mert kár esetén arra is fel kell készülnie az ügyfeleknek és a biztosítónak is, hogy – a változóban lévő fogyasztói szokásoknak megfelelően – a készpénzt érintő káresemények is térüljenek a lakásbiztosítás káreseményei során.

Pénzügyi elemzők szerint az ingyenes készpénz felvétel nem sarkallja arra a lakosságot, hogy bankszámlán tartsa pénzét. A lakásbiztosítás szempontjából ez igen fontos kérdés, mert kár esetén arra is fel kell készülnie az ügyfeleknek és a biztosítónak is, hogy – a változóban lévő fogyasztói szokásoknak megfelelően – a készpénzt érintő káresemények is térüljenek a lakásbiztosítás káreseményei során.

Az igény és a megoldás nem új keletű, szinte minden biztosítótársaság rendelkezik a készpénz biztosíthatóságáról a lakásbiztosítás általános és különös feltételeiben. Vizsgáljuk most meg részletesebben hogyan és mi módon járjunk el, ha még nagyobb biztonságban akarjuk tudni értékeinket.

Készpénz akkor biztosítható a lakásbiztosítás kockázati elemei között, ha a biztosított vagyoncsoportok között megtalálható az ingóság is. Amennyiben igen, gondoljuk végig, általában mekkora összeget tartunk otthon.

50.000 forinttól akár 250.000 forintig is biztosíthatjuk az otthon tartott készpénzt, azonban egy fontos megkötést alkalmaz a biztosító: 100.000 Ft értékhatár felett a készpénzt éppen úgy, mint a valutát, betétkönyvet, értékpapírt értéktárolóban (páncélszekrény, fali széf, bútorszéf) kell tartani! Betöréses lopás, rablás és besurranás esetén (amennyiben ezeket a kockázatokat a szerződés tartalmazza) a 100.000 Ft értékhatár feletti károkat az értéktároló MABISZ minősítése szerinti értékig téríti a biztosítási összegen – illetve a tényleges káron – belül a Biztosító.

Van tehát megoldás az otthon tartott készpénz biztosítására akár új szerződésről, akár meglévő szerződés módosításáról legyen szó.

Mindezzel együtt nem javasoljuk egyik ügyfelünknek sem, hogy nagyobb mennyiségű készpénzt tartson otthon, hiszen a korszerű elektronikus (bankkártyás, internetes) fizetési lehetőségek továbbra is kedvező díjú vagy éppen ingyenes, készpénzkímélő és biztonságos megoldást nyújtanak a napi kiadások során – legyen szó akár a lakásbiztosítás díjának befizetéséről.

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább