Határidő előtt megkezdődhet a teljes kárrendezés a Tímár utcában

Az Aegon független szakértőt kért fel a lakók érdekében

Bár a Tímár utcában történt házrobbanás oka továbbra sem ismert, az Aegon Magyarország már a hatósági eljárás befejezése előtt kifizeti a romba dőlt ház lakóinak kárát. Így a lakóközösség megkezdheti a teljes helyreállítást. A munkálatok előrehaladtával a biztosító folyamatosan tölti fel a finanszírozásra rendelkezésre álló káralapot, a ház eredeti állapotának teljes helyreállításáig.

Augusztus elején nagy erejű robbanás rázta meg a Tímár utca és Pacsirtamező utca sarkán álló társasházat. A robbanás következtében az épület harmadik szintje és a fölötte lévő tetőtér is leomlott, az épületben így összesen 22 ember lakása vált lakhatatlanná.

A robbanás pontos oka máig nem ismert, a hatósági vizsgálat még mindig tart. Ennek hiányában nem kerülhetne sor a lakók kártalanítására, azonban az Aegon Magyarország a gyors kárrendezés érdekében független igazságügyi szakértőt kért fel a kár nagyságának meghatározására. Így elkerülhetővé vált a több hónapos várakozás, amely alatt a lakók nem juthattak volna pénzükhöz, nem kezdhették volna meg a helyreállítást. A független szakértői vélemény a napokban készült el, így megkezdődhet a teljes kártalanítás. Az első fázis a szerkezetkész állapot helyreállításáig tart, majd ezt követi a belső munkálatokra szánt összeg kifizetése.

Az Aegon a társasház biztosítójaként az érintett lakóknak a robbanást követően azonnal kárelőleget folyósított a kiköltöztetéssel járó költségekre. A társasház részére pedig 5 millió forinttal kárelőleg-keretet nyitott, melyet folyamatosan tölt fel azóta is a beérkező számlák ellenében, hogy a társasház a hivatalos vizsgálatok lezárultáig is folyamatosan finanszírozni tudja a helyreállítást.

A Tímár utcai ház lakói szerencsésnek mondhatják magukat, hogy a ház rendelkezett társasházi biztosítással, mely fedezetet jelent az eredeti állapot helyreállítására. A lakóknak így csak az esetlegesen felmerülő plusz fejlesztési igényeket kell finanszírozniuk. Tény ugyanakkor, hogy a társasházak jelentős része még ma is biztosítatlan, vagy alulbiztosított, legfeljebb a lakók egy része rendelkezik – csak a saját lakására érvényes – biztosítással. Ezen a helyzeten pedig nem segített az elmúlt évek gazdasági válsága.

Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese szerint ezért a lakástulajdonosoknak tisztában kell lennie azzal, hogy biztosítás nélkül mit kockáztatnak, holott havi néhány száz forintos ráfordítással biztonságban tudhatják több millió forint értékű ingóságaikat.

Lakásbiztosítás kalkulátor

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább