Félmilliárd forintos kár két nap alatt két lakóházban

A hét elején két súlyos káreset is történt a fővárosban, egy társasházi robbanás és egy társasházi tűzeset, melyek során az AEGON Magyarország szakértői szerint közel félmilliárdos kár keletkezett a lakóingatlanokban. A kárfelmérést ahol lehetett, már elvégezték, de a robbanás helyszínén napokba is beletelhet, míg a hatóságok engedélyt adnak a házba való belépésre. A biztosító az érintett ügyfeleinek azonnali kárelőleget folyósít.

Szerda hajnalban súlyos robbanás történt a III. kerületi Pacsirtamező és Timár utca sarkán lévő társasházban. A robbanás következtében az épület harmadik szintje és a fölötte lévő tetőtér is leomlott. Az épületből 22 embert kellett kiköltöztetni, egy sérültet kórházba szállítottak a mentők, egyet pedig a helyszínen láttak el. A helyszín átvizsgálása még zajlik. A statikus szakértői előzetes vélemények szerint jelenleg a teljes épület életveszélyes, de még további vizsgálatokra van szükség. A robbanás során a törmelékektől több utcán parkoló autó sérült. A robbanás okát egyelőre még nem tudják, de valószínűsítik, hogy gázrobbanás történt.

Kedden a csillaghegyi Róza közben kiégett egy hatlakásos társasház, valószínűleg a tetőszerkezet szigetelése gyulladt ki. A tetőt több helyen megbontották a tűzoltók, és belülről is oltották a lángokat. A ház lakhatatlanná vált, egy embert kórházba szállítottak.

Az AEGON Magyarország biztosítónak mindkét káreset helyszínén vannak biztosított ügyfelei. A Róza közben a kárfelmérést a biztosító szakemberei azonnal elvégezték, a Pacsirtamezői társasházba viszont jelenleg nem lehet biztonságosan bemenni. Az eddigi tapasztalatok szerint több napba is beletelhet, amíg a hatóságok engedélyt adnak a belépésre.

Az érintett ügyfelek részére az AEGON Magyarország a kiköltöztetéssel járó költségekre azonnali kárelőleget folyósít, és kéri a lakók jelentkezését a telefonos ügyfélszolgálatánál a +36-1-477-4800-es telefonszámon.

„Biztosítási szerződésektől függően ilyen esetekben a biztosító nemcsak az épületben és a lakásokban keletkezett károkra fizet, hanem megtérítheti például a biztosítottak utcán parkoló gépjárműveiben keletkezett károkat is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a biztosítás megkötésekor mindig körültekintően járjunk el. Az ár mellett figyeljünk oda, pontosan mire terjed ki a biztosítás, hiszen a legnagyobb vagyoni értékünkről van szó” – hívta fel a figyelmet Vereczki András, az AEGON Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Az AEGON Magyarország előzetes becslése szerint a két társasház esetében a kárkifizetés nagyságrendje összesen elérheti a félmilliárd forintot.