Nem fenyeget buborék kipukkanása

Az USA húzza a világ gazdaságát – mondta és bizonyította az Aegon Prémium ügyfélklubjának vendége, Juscsák György, a JP Morgan igazgatója és értékesítési vezetője. A szakember mindenkit megnyugtatott: a piac szárnyalása nem buborék, nem kell félni a kidurranástól.

A világgazdaság összességében növekszik, és egyhamar nem is fog leállni – szögezte le a globális folyamatokat elemző előadása elején Juscsák György, a világ legnagyobb bankja, az amerikai JP Morgan igazgatója és értékesítési vezetője az Aegon Prémium befektetői estjének vendégeként. A szakember a beszerzési menedzser indexet elemezve azonban rámutatott, a globális növekedés messze nem egységes, mert míg az USA húzza az egész világot, az EU a recesszió szélén tántorog, a fejlődő piacok pedig nulla felé közelítő képet mutatnak. De még ebben sem egységesek, a különböző országokra másként hat az erős dollár és az olcsó olaj.

Ami egyértelmű: az USA fejlődik, gazdasága nő, a folyamatok pedig egészségesen alakulnak. Ezt mutatja a munkanélküliség alakulása, ami 5,6-5,7 százalékos mértékével kifejezetten kedvező, a háztartások vagyona soha nem látott csúcson van, miközben a fizetések alig emelkedtek, így megmaradt a gazdaság versenyképessége. Az USA GDP-jének 70 százalékát adó fogyasztás pedig töretlenül nő, amihez a válság elmúlása, a családi hitelterhek csökkenése, az utóbbi bő fél évben pedig az olajárak zuhanása járult hozzá.

Juscsák György emlékeztetett, hogy a piac értékének komoly növekedése (az S&P 500 részvényindex értéke 240 százalék felett nőtt az elmúlt hat évben) miatt sokan buborékeffektustól tartanak. Erről azonban szó sincs – szögezte le – amit legjobban az mutat meg, hogy a vállalati profitok felülmúlják a részvényárak emelkedését, így a növekedés teljesen megalapozott. És még nincs vége. A JP Morgan szakértői további határozott növekedést prognosztizálnak.

Ezt a helyzetet a jegybank szerepét betöltő FED lazító politikájának köszönheti az USA gazdasága. Ennek ellenkezőjét nyögi Európa, ahogy Juscsák György fogalmazott: itt az emberiség történetének egyik legfurcsább kísérlete zajlott. A válság közepette ugyanis az EKB megszorított, pénzt vont ki a gazdaságból, aminek meg is lett az eredménye. (Ilyen egyszer fordult elő eddig, 1929-ben az Egyesült Államokban – idézte fel. Évekig tartó, az egész világot megrázó válság lett belőle.) Időközben persze az EKB is változtatott politikáján, és elkezdett pénzt pumpálni a gazdaságba, ami lökést adhat Európának is.

Mindezek ellenére az európai indexek is jól teljesítenek, ezt azonban a vállalati profitok nem igazolják vissza. Szerencsére a JP Morgan szakértői szerint pozitív kimenetelre számíthatunk, azaz nem az indexek omlanak össze, hanem a profitok zárkóznak fel. Veszélyek azonban vannak, ilyen például a defláció, amit nem nagyon tudnak kezelni a jegybankok vagy az eurózóna, és az Európa perifériás országaiban megjelenő, nem elhanyagolható mértékű politikai kockázat. Az egyre erősödő szélsőséges(nek tekinthető) mozgalmak veszélyt jelenthetnek a közös pénzre és gazdaságra.

Különös helyzetben van Kína. A gazdaság növekedésének lassulása miatt tapasztalható némi aggodalom a világban, Juscsák György szerint teljesen alaptalanul. Először is a lassulás azt jelenti, hogy már csak 7 százalék körül növekszik a gazdaság, amivel a világ bármelyik országa szívesen cserélne. Másrészt ez teljesen természetes, és kifejezetten egészséges folyamat. A kínai gazdaság struktúráját ugyanis most kezdik átállítani beruházási alapúról fogyasztási alapúvá. Ez sokkal kiegyensúlyozottabb, egészségesebb, bár kevesebbet tud növekedni. De ebben is hatalmas potenciál van, amit Juscsák György egy egyszerű példával mutatott be. Míg a nyugati világban az egy főre jutó éves csokoládéfogyasztás 12 kiló felett van, Kínában mindössze 10 deka. Ha ez csupán a duplájára nő, az a teljes mennyiséget tekintve már óriási bővülés, miközben még mindig csak töredéke a nyugatinak. Bármit láttunk eddig, Kína valódi felemelkedése még csak most kezdődik – mondta a szakember.

A világ legnagyobb problémája a jövőben rejlik – vázolt hosszabb időtávot Juscsák György. A születések számának globálisan tapasztalható lassulása, és a folyamatosan növekvő életkor eredményeként a Föld népessége öregszik (nem csak a fejlett világban), egyre kevesebb fiatal tart el egyre több idős embert. Erre a helyzetre pedig a világ nincs felkészülve. Egy átlagos amerikai 14 évre elegendő nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezik, miközben a jelenlegi várható élettartama ennél hét évvel több. A helyzet sok helyen ennél rosszabb.

Tökéletes végszó volt egy biztosító rendezvényén, mert ezek a számok plasztikusan mutatják meg az öngondoskodás fontosságát – mondta az előadás után Havas Gábor, az Aegon Prémium Üzletág vezetője. Ehhez biztosítanak lehetőséget a cég különböző, hosszú távú megtakarítást biztosító termékei, melyek után akár személyi jövedelemadó visszatérítés is igénybe vehető a befizetett díj 20 százalékáig, évente maximum 130.000 forint értékben.